Ibestad kreds av Norges Forsvarsforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aftenunderholdning på Tingstua i regi av Norges Forsvarsforening i Hamnvik i Ibestad. Annonse i Tromsø Amtstidende 20. desember 1889.

Ibestad kreds av Norges Forsvarsforening ser ut til å ha blitt etablert i 1889. Når det sies ser ut til, så har det sammenheng med at det ikke er funnet noen opptegnelser om foreningen før en annonse i avisa Tromsø Amtstidende for 20. desember 1889. Her kunngjøres det at foreningen skal arrangere aftenunderholdning i Tingstua i HamnvikRolla i Ibestad kommune.

Avisa Avisen, som var et «moderat konstitusjonelt organ» som ble redigert fra Hamnvik, men kom ut i Harstad fra primo januar 1890 til fram på sommeren samme år. Den skrev nær kontinuerlig om denne foreningen, som virker å ha vært den første forsvarsforening som ble etablert i det som den gang ble benevnt som «Nordland».

Kvinner

Notis i Avisen om resultatet av basaren kvinnene holdt til inntekt for den lokale forsvarsforeningen.

Vedtektene for foreningen ble vedtatt i møte 8. desember 1889. Avisen fulgte opp denne saken med stor flid. Snart fikk man vite at Jenny Blom, Agnes Borchgrevink, Johanne Dons, Anna Dybdal, Fredrikke Hansen, Elisabeth Haugan, Sofie Hekleberg, Ingeborg Johnsen, Malli Larssen og Otelie Opsiøn innbød til «basar med tombola» på tingstua i februar 1890 til inntekt for foreningen. Men før det hadde Avisen trykket det første avsnittet fra et «Flyveskrift» forfattet av premierløytnant i marinen F. Johansen med tittelen «Om et kraftig og tidsmæssigt Krigsskibs betydning for vort Forsvar». Dette ble avsluttet 13. februar. Resultatet av basaren; noe over 300 kroner ble fordelt med 100 kroner til Ibestad krets av Norges Forsvarsforening, mens resten «tænkes anvendt til krigsskibet», som avfødte følgende kommentar fra Avisens redaktør: «Ibestads Kvinder har i Sandhed ære af sit Arbeide for Landets Forsvar.» Interessant er det og å merke seg at ingen av de oppslagene Avisen hadde om foreningen var betalte annonser – alt ble basert på redaksjonelle kommentarer og artikler.

Aftenunderholdning

27. desember ble det arrangert aftenunderholdning på tinglokalet i Hamnvik med musikk og prolog samt «Nei» av Johan Ludvig Heiberg og Harald Schmidts «Kavalerichok». Det kostet 1 krone i entré, og inntektene gikk til Ibestad kreds av Norges Forsvarsforening. Dette var som kjent under Emil Stangs første regjering og i oppløpet til at verneplikten ble innført i nord (1897).

Forsvarskommunen

Hvorvidt Ibestad etter dette kan sies å være landsdelens "beste" forsvarskommune skal vi ikke si mer om, men ser vi på Tromsø Amtstidende med redaktør Peter Oluf Klinge i stolen, som det rene Venstres hovedorgan i Troms på denne tida, er det ting som kan tyde på dette. For der i gården var man ikke særlig bekvem med tanken på å få innført alminnelig verneplikt i nord. Avisens redaktør Johannes Skaar forsøkte gjennom en utredning over mer enn ei halv avisside å argumentere for å få til en dialog om forsvarssaken de to avisene imellom. Det skulle vise seg å bli en vanskelig sak for Skaar. Klinge holdt fast på sin karakteristikk av forsvarsforeningsinitiativtagerne som var at dette var «skjørtemennesker», og hevdet samtidig at å samle inn penger til et krigsskip, slik man faktisk var i gang med, var mot grunnlovens § 25.

Usikker varighet

Det er faktisk ikke funnet noen opptegnelser omkring denne foreninga etter at avisa Avisen gikk inn på sommeren 1890. Sannsynligvis har den lidt «en stille død». Men vi vet det ikke for sikkert. Det som virker å være temmelig sikkert er at både det rene Venstre og Oftedølenes Venstre sine aviser i regionen - alle tok avstand fra denne slags krigshissende propaganda, og derfor så å si tiet foreningen i hjel.

Kilder

  • Avisa Avisen 1890
  • Tromsø Amtstidende - mai 1890.