Peter Oluf Klinge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Oluf Klinge.
Peter Oluf Klinge i kjent positur. Her i Karl Erik Harrs strek
Originalfotoet av Klinge, slik fotograf Harald O. Hanssen så ham i 1900. Foto utlånt av Sør-Troms Museum

Peter Oluf Klinge født 23. juni 1848. Død 15. mars 1904. – grunnleggeren av bladet Harstad Tidende – var født i Trondheim, utdannet ved artilleriets underoffiserskole med meget gode karakterer, og hadde tjenestegjort en tid i Forsvaret før han deretter ble kontormann i et større varehus i Trondheim. Han var en praktisk anlagt mann og hadde sterke politiske synspunkter på datidens venstre fløy.

I 1880-årene kom han til Harstadsjøen som skrive- og handelslærer. Han var en markant personlighet og meningssterk redaktør som også ble ordfører i bygningskommunen, formann i Trondenes Venstreforening og Trondenes skytterlag. Han var også med å stifte Harstad Arbeiderforening hvor han også fikk tillitsverv; i Harstad Arbeidersamfund. Avholdsmann som han var, stiftet han stedets IOGT-forening. Han stiftet også sangforening, hvor han deltok med sin kraftige tenor-stemme. Det sies at han også var ”den rene virtuos” på gitar.

I 1887 hadde han vært i Bodø og skaffet seg trykkeriutstyr og kom til Harstadsjøen, hvor han startet Senjens Tidende, som via Tromsø Amtstidende senere skulle bli avisa Harstad Tidende. Her var han en debattant som ikke sparte på kruttet når han imøtegikk sine politiske motstandere.

Etter ca. 10 år som aviseier og redaktør, solgte han avisen og tok stilling som Harstads første politibetjent og ordensvokter med ansvar også for brann- og feievesen. Egenskapen som sådan lå vel både i offisersstatusen, den storvokste kroppen, og ikke minst at han var diskusjonssterk utenom det vanlige. Men etter få år fant han nok at avisen var hans kjæreste arbeidsplass, og kjøpte den tilbake et par år før sin død i 1904. Han er gravlagt på Tofta gravlund.

Kilder