Ila fengsel og forvaringsanstalt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ila fengsel og forvaringsanstalt i juni 2016.
Foto: Siri Johannessen

Ila fengsel og forvaringsanstalt, tidligere Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt, er et fengsel i Jøssingveien i Østre Bærum.

Historie

Fengselet ble opprinnelig bygd som kvinnefengsel, men var ikke ferdig i 1940; tyskerne tok det ledige fengselet i bruk som Grini fangeleir.

Fra 1945 brukt som fengsel for landssvikere under navnet Ilebu fengsel. Det høyeste fangetallet var 3442 21. juli 1945.

Ila fengsel

Ila skiringsanstalt året etter åpningen. Det meste av brakkeleiren og vaktårnene fra krigens dager er fjernet.

Dagens fengsel åpnet i januar 1951 som Ila sikringsanstalt og ble utvidet og modernisert i 1960-årene. 1976–2000 også landsfengsel under navnet Ila landsfengsel og sikringsanstalt. Etter omorganiseringen av Kriminalomsorgen fra 2002 egen driftsenhet som fengsel under Kriminalomsorgen Region øst under navnet Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt. Kapasiteten er på ca. 120 plasser.

Siden 2002 har Ila vært hovedanstalt for forvaringsdømte. Det medfører et stort behov for kartlegging av de innsatte med tanke på mulighetene for tilbakeføring til samfunnet. Samtidig er det også et tungt klientell med betydelige sikkerhetsutfordringer. Ila har derfor et høyt sikkerhetsnivå, men samtidig store muligheter for å bevege seg og å prøve ut forskjellige typer arbeid innafor institusjonen.

Litteratur/kilder


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Ila fengsel og forvaringsanstalt er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.