Ingrid Ørebech
Ingrid Konstanse Ørebech, inntil 31. mai 1941 Ingrid Konstanse Jensen, (født 29. august 1914 på Lahelle, død 11. juni 2018 i Fredrikstad) var alltid vært sterkt engasjert i Indremisjonen/Normisjon og Blå Kors i tillegg til sang og musikk. På 100-årsdagen bestod etterslekten av barn og svigerbarn, fire barnebarn og sju oldebarn. Hun var da bosatt på Smedbakken sykehjem i Fredrikstad.
Ved dåpen 18. oktober var familien bosatt på Lahelle, gnr 8, bnr 17. Faren var sorterer Herman Emil Jenssen (f. 1872 i Fredrikstad) og moren Klara (f. Nilssen i 1874 i Borge). Hun var yngst av åtte, og en av to jenter. Av søsknene er fem av seks brødre kjent – Jens (f. 1896 i Tune), Trygve (f. 1898 i Tune), Karl (f. 1900 i Tune), Johan (f. 1902 i Tune), Harald (f. 1909 i Tune) og Martha (f. 1912 i Glemmen). To av brødrene døde som barn.
Som barn ble hun med i Vårsang barnekor og fikk etter hvert synge solo. Når skolegangen var til ende ble hun hjemmeværende og hjalp til hos foreldrene inntil hennes fremtidige mann Øivind Ørebech kom vandrende på frieri – på hendene. Søstrene fikk gjennom giftermål begge etternavnet Ørebech, Martha giftet seg med Øivinds eldre bror Ragnvald (f 1906). Etter hvert flyttet Martha og Ragnvald til Onsøy, mens Øivind og Ingrid ble boende i annen etasje hos foreldrene hennes i Misjonsveien de første 10–11 årene. Deretter overtok de huset til Øivinds foreldre i Kapellveien 36, snaut 100 meter lenger vest.
Huset i Misjonsveien 4 i Glemmen ligger ikke langt fra jernbanesporet mellom Fredrikstad og Sarpsborg, og under krigen måtte de ofte skynde seg ned i kjelleren når flyalarmen gikk. Etter to års tid kom eldstesønnen Ingar, og fem år etter ham Kai. På hundreårsdagen i 2014 fortalte Ingrid at begge sønnene hadde giftet seg, og at hun hadde fått fire barnebarn og seks, snart syv, oldebarn. Dessverre kunne hverken yngstesønnen Kai eller mannen Øivind være til stede på den store dagen. Kai døde i 2012 og Øivind allerede i 1998.
Sangen og musikken fulgte familien, i 20-30 år hadde de sitt eget familiekor der de sang firstemt. En egen kassett med sang og opplesning ble også tatt opp. Av andre aktiviteter fortalte hun at hun gjerne broderte, var opptatt av interiør og vevde filleryer på sin egen vev.
Aktiv på bedehuset
Ingrid ble med Øivind i aktivitetene han var involvert i på Lahellemoen misjonshus, og der involverte de seg i Indremisjonsforeningen, ungdomsforeningen og Blå Kors. I Blå Kors var det et kor der de begge stod som medlemmer i mange år, her sang Ingrid også solo. Hun var styremedlem i Indremisjonsforeningen og Blå Kors' kvinneforening, mens Øivind var Søndagsskolelærer. En annen oppgave Ingrid hadde, var i kjøkkenkomiteen. Hvor mange bedehuskjeler med kaffe hun har kokt, smørbrød som har blitt laget eller oppvaskrunder i årenes løp er det ikke tall på. I pensjonisttiden økte hun aktiviteten, hun stekte vafler for Bruktboden og Blå Kors' Kontaktsenter.
Kilder
- Folketellingene 1900 og 1910 for henholdsvis Tune og Glemmen.
- Glemmen prestekontor, uvisst hvilken kirke, Ministerialbok nr. 17, 1911-1936, s. 11. Dåp nr. 34.
- Glemmen prestekontor, uvisst hvilken kirke, Ministerialbok nr. 17, 1911-1936, s. 80. Dåp nr. 135.
- Glemmen, Lysningsprotokoll nr. 3, 1933-1941, s. 92. Lysning nr. 30.
- Hermansen, Boe Johannes: «Hun er takknemligheten selv» på side 33 i Fredriksstad Blad fredag 29. august 2014.
- Ingrid Ørebech i Historisk befolkningsregister.
På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene. Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten. |