Isstabel Mellomstranda Nærsnes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Isbrygge med isrenne fra isstabel på Mellomstranda på Nærsnes. Isblokkene skled utover isrenna for å bli heist om bord i bater for videre transport. Isstabelen var støttet opp utvendig med mange støtter. Til høyre i bildet er det et permanent ishus med tak og isolerte vegger på Fladstranda. Bildet er et bearbeidet utsnitt av bilde Nærsnesbukta panorama 1890-tallet 1 (Bilde fra AS Søndre Nærsnes)

Isstabel Mellomstranda Nærsnes. Eksport av naturis var en stor og viktig aktivitet i Røyken fra midten av 1800 tallet og utover. Nærsnes var uten sammenligning den viktigste eksporthavnen i Røyken. Her finnes flere synlige rester etter isstabler, også kalt isbinger. Her ble isen lagret under sagflis til sommeren i påvente av eksport på skuter til England og andre land i Europa. Sagflisen var isolasjon slik at isen ikke smeltet.

Restene av isstabelen

Restene av grunnmuren til en stor isstabel /isbinge på Mellomstranda ligger godt synlig. Denne isstablen strakk seg helt inn mot hovedveien ovenfor. Den er tilpasset terrenget ved at den er lagt i tre forskjellige høyder. Denne isstablen kunne romme så mye som 15-17 000 tonn is. Grunnflaten har vært opp mot 2000 m2. Veggene i isstablene var enkle byggverk som ble borte etter få år. Det eneste som står igjen etter disse konstruksjonene er grunnmurene som ofte var bygd opp av stein.

Replika av et hjørne

Nærsnes kystlag har på dugnad bygd en liten kopi av veggene til isstabelen. Veggene var i virkeligheten mye større, opptil 10 meter høye. Som man ser var det enkle byggverk som relativt lett lot seg vedlikeholde, tilpasse eller endre. Byggematerialer var grove bord og isolasjon var sagflis. Det var ikke nok materialer/flis lokalt på Nærsnes, så mye måtte hentes med skip.

Bruken opphørte rett etter 1900

Til denne stabelen, som var den som lå høyest av isstablene inne i Nærsnesbukta, ble isen sendt på isrenne inn fra høyden bak (Smiatoppen). Ved uttak av is, ble isen vasket og sendt ut isrenna til ventende skip. Det er isrenna fra denne stabelen som vi på alle gamle bilder ser stikkende lengst ut i Nærsnesbukta. Vi finner denne isstabelen på bilder allerede fra 1880-tallet, men den kan ha vært etablert tidligere. Det ser imidlertid ut som om bruken av dette området til laging av is opphørte rett etter 1900, da Nærsnes Teglverk startet sin drift rett ved siden av, der friområdet Propsen ligger i dag. Lagring i isstabelen på Bryggebakken fortsatte til rundt 1. verdenskrig, og på Flatstranda helt fram til 1960.

Du kan lese mer om isdriften

HER kan du lese mer om hvordan bygget, lagret, isolerte og tok ut is fra isstablene, eller andre artikler om isdammer og isstabler på Nærsnes.



Kilder

Killingstad, A.: Røyken Bygd før og nu, 1928. Digital versjonNettbiblioteket

Restene av det gamle anlegget

Gamle fotografier

Ragnar Vadseth, Nærsnes Kystlags prosjekt om isdriften på Nærsnes