Jørgen Kallrustad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jørgen (Jonsen) Kallrustad (født 1695 på Toten, død samme sted 1775) var gardbruker på Kallrustad, Nordlia i nåværende Østre Toten kommune. Han er den første brukeren på garden som kan følges gjennom hele livsløpet ved hjelp av kirkebøkene.

Han vokste opp på farsgarden Kallrustad, som sønn av Jon Bottofsen (1656-1716) og Marte Bjørnsdatter (ca. 1660-1756), som muligens var fra Nyset i nåværende Vestre Toten kommune. Han ble døpt sankthansdagen 24. juni 1695 i Hoff kirke. Han hadde seks faddere, tre kvinner og tre menn. Disse var tanta Mari hjemme på Kallrustad, naboene Mari Askjum, Gunhild Skattum og Ole Dælin i tillegg til Gullik Vestad og Sakarias Presterud (i Kolbu?). Dåpen hans er en av de aller første som er innført i kirkebøkene for Toten.

Han vokste opp i en søskenflokk på fem. Eldstebroren Hans døde i 1717, og det er foreløpig usikkert hvor lenge den nest eldste, Nils, levde. I hvert fall tok Jørgen over farsgarden en gang på 1730-tallet.

Han gifta seg første gang 29. august 1732 med Berte Pedersdatter fra grannegarden Breili. De fikk sannsynligvis ingen barn. Kona døde i 1755, og året etter, 26. juli 1756, gifta han seg opp att med Berte Larsdatter fra Alm, en av de største gardene i nabolaget. Jørgen Kallrustad fikk sønnen Johannes med Berte Alm, sannsynligvis kort tid etter bryllupet. Johannes Jørgensen ble konfirmert i 1772.

I kirkeboka for Toten ble det tre år seinere, i 1775, innført at «Jørgen Johnsen Kallerustad» er gravlagt ved Hoff kirke. Det står at han ble 87 år, men det korrekte er ca. 80.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker