Jacob (snekke)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
JACOB
Jacob.jpg
Egennavn: JACOB
Båttype Hvalersnekke
Antall årepar 2
Framdriftsmidler: Årer,seil og påhengsmotor.
Kommune Hvaler kommune
Lagstilhørighet: Bragdøya kystlag
Nåværende eier: Bragdøya kystlag


Truls Hansen i Fredrikstad, tidligere eier av båten opplyser at Jacob er en Hvalersnekke. Den heter så, selv om den ikke er bygget for motor men for seil. Den tilhører en etterhvert utdødd båttype og er muligens det eneste levende eksemplaret av sitt slag. Båten er bygget på HerfølHvaler av båtbygger Persen, som var gretten. Opplysninger om Persen vil det finnes haugevis av på øya. Byggeår er usikkert, men sannsynligvis mellom krigen og 1960.

Opprinnelig var den rigget med spriseil, men Truls Hansen var ivrig seiler og rigget den om til gaffelseil samtidig som han la jern under kjølen for å få den tyngre og mer stabil under seiling. Han var opptatt av denne gamle båttypen, og ville ikka ha noen annet enn en gammel Seagull påhenges på den.

I Bragdøya kystlag har særlig Signe Røynås og Karsten Karstensen arbeidet med og brukt båten. De har satt på et påhengsfeste ca 50 cm foran akterstevnen, på styrbord side, og bruker en 5 HK 4-takts Suzukimotor. Karstensen har også laget rundholtgafler som står på babord side, til å legge årer og annet på.


Koordinater: 58.120524° N 7.983673° Ø