Jacob Jacobsen (1918–1991)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jacob Jacobsen.
Foto: Bærum bibliotek (1972).

Jacob Jacobsen (født 12. april 1918 i Danmark, død 2. september 1991 i Sverige) var lokalhistoriker i Bærum.

Han var dansk, men kom til Bærum etter krigen og slo seg ned på Vøyen. Han var gartner av utdannelse og ble fast ansatt i park- og idrettsvesenet i 1963, men ble mer og mer interessert i lokalhistorien og fra 1983 til oppnådd pensjonsalder i 1986 jobbet han med kulturminneregistrering i reguleringsvesenet.

Jacobsen hadde en hang til å skrive om Vestre Bærum, med tre bøker om Lommedalen, Sandvika og Høvik Verk. Disse tre bøkene ble gitt ut av Bærum kommune ved Kulturadministrasjonen. De utga også det siste fra Jacobsen i dennes levetid, en brosjyre om Wøyen gård. Han bidro også med stoff til Asker og Bærums budstikke og årbøkene til Asker og Bærum historielag. I et minneord ble Jacobsens status som amatørhistoriker kommentert:

Han hadde en betydelig styrke som amatørhistoriker fordi han var seg meget bevisst at han var en legmann, og dette ansporet ham til dobbelt innsats og nøyaktighet, som hevet ham langt over gjennomsnittet.

I 1981 kom også en utstilling av fotografier av verneverdige hus, «Bevare meg vel», i regi av Bærum kommune ved Kulturadministrasjonen. Utstillingen ble vist igjen kort tid etter hans død. Fotografier og intervjuer er bevart av Bærumssamlingen, en institusjon som Jacobsen var med på å skape. Historielaget hadde først arbeidet for et lokalhistorisk museum, men etter å ha gitt opp dette ble arbeidet satt i gang i 1965—med Jacobsen som komitéleder—for å få på plass et lokalhistorisk arkiv i stedet.

I 1990 forelå et foreløpig manus til Jacobsens fjerde bok, om ulike veier i Bærum gjennom historien; et forord ble skrevet så seint som i juni 1991. Jacobsen døde selv på veien, i en bilulykke i Sverige i september 1991. Han kolliderte med en elg på vei til Toruń i Polen, hvor han skulle donere bøker til et bibliotek som var «sultefôret med informasjon om vestens kultur». Boka ble utgitt i 1998 av det lokale historielaget, etter å ha blitt sluttført av hans kone Kirsten.

Bibliografi

Se også

Kilder

  • Borgen, Per Otto: Asker og Bærum leksikon, ss. 254-255. Utg. 2006. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Dødsannonse, Asker og Bærums budstikke 6. september 1991, s. 12
  • «Jacob Jacobsen er død», Asker og Bærums budstikke 9. september 1991, s. 2
  • «Jacob Jacobsen til minne» av Carsten E. Munch, Asker og Bærums budstikke 11. september 1991, s. 2
  • «Jacob Jacobsen» av Axel Mykleby, Asker og Bærums budstikke 13. september 1991, s. 2
  • «Jacob Jacobsen – 'Kulturgartneren'» av Ingerid Christensen, Asker og Bærums budstikke 16. september 1991, s. 2
  • «'Bevare meg vel' i kinovestibylen», Asker og Bærums budstikke 11. oktober 1991, s. 10
  • «Redaksjonskomiteens forord», i Jacob og Kirsten Jacobsen (1998): Ridesti, kongevei, motorvei, s. 3
  • «Artikler i årbøkene» av Svein Wilhelmsen, Asker og Bærum historielag (2014).
  • Jacob Jacobsen i Historisk befolkningsregister