Jacob Wollan

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jacob Wollan (født 30. januar 1903 på Gjøvik, død samme sted 7. juni 1980) var ansatt hos H. B. Falk fra 1916 til 1972. Under andre verdenskrig var han med i Hjemmestyrkene, Område 1432, Gruppe 8.

Foreldrene hans var Sina, f. Juliussen på Nes på Hedmarken og Mathias Pedersen, f. i Ringebu. Han vokste opp med enslig mor, og tok senere etternavnet Wollan etter skysstasjonen de bodde på. Umiddelbart etter endt folkeskole, 13 år gammel, begynte Jacob Wollan i jobb som visergutt i Gjøviks største forretning, H. B. Falk. Den gangen, i 1916, besto vareutvalget hos Falk av alt fra sirup og rakefisk til manufaktur, konfeksjon, gulvtepper, reiseeffekter etc. etc.

Etter hvert gikk forretningen over til å bli en ren manufakturforretning, og Wollan avanserte etter hvert til å bli avdelingssjef i herreavdelingen. Han arbeidet i hele sitt yrkesaktive liv på samme sted, og hadde 56 år bak seg hos H. B. Falk da han sluttet for å gå av med pensjon. Han var en populær og avholdt medarbeider, og begrepet «Wollan hos Falk» var velkjent i store deler av distriktet.

Han var i hele sitt liv vitebegjærlig og nysgjerrig, og etterlot seg mange håndskrevne notater om forskjellige emner, som utenrikspolitikk, oldtids-/nyere tids historie, himmelrommet, musikk, tekniske nyvinninger etc. Han bestilte seg blant annet en stjernekikkert fra Amerika, som var i hyppig bruk på mørke kvelder. Han var også en ivrig fotograf, med flere premier for sine fotografier, og etterlot seg levende fargefilm fra 1938 og fremover, av utmerket kvalitet.

4. september 1967 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv, og han og kona Magnhild var i audiens hos kongen på slottet.

Kilder og litteratur