Joachim Fredrik Winsnes (1809-1900)
Joachim Fredrik Winsnes (Født 1809, død 1900), var en norsk lege fra Onsø i dagens Fredrikstad kommune som virket stort sett hele sin karriere i Kongsvinger kommune.
Tidlig liv
Joachim Fredrik var sønn av Mogens Winsnes fra Råde i Østfold og hans danskfødte kone Anne Klaudine von Meden. Moren bodde med sønnen i sine siste år og døde på Kongsvinger i 1854. Faren døde alt i 1830 da sønnen bare var 21 år gammel. Joachim hadde to søsken. Dette var broren Klaus og søsteren Dorthea. Klaus ble advokat hos Indredepartmentet i hovedstaden mens søsteren giftet seg med William Lembach Biellegaard som var prost i Tønsberg og bosatt der.
Joachim Frederik hadde en stor familie, spredt egentlig over hele Østlandet. Slekten har sitt navn fra gården Vinsneset som ligger i Fet, dagens Lillestrøm kommune på det søndre Romerike. Slektens stamfar regnes som gårdbruker Amund Jonsen Vinsneset født omkring 1650. Den velstående formuen hans ga han råd til å spandere gode utdannelser på sine barn som så ble både prester, handelsmenn og embetsmenn, som igjen spredte slekten utover Østlandet og de tok da Winsnes som slektsnavn.
Til Kongsvinger
Winsnes kom til Vinger i 1843 og tok avskjed som offentlig lege i 1873, men fortsatte sin privatpraksis livet ut.
Winsnes giftet seg med Thora Elise Dahl (1824-1881) fra Trondheim. Sammen fikk de en datter, Fredrikke Winsnes. Hun ble gift med kjøpmann Grundseth i Kongsvinger og sammen fikk de fire barn
Winsnes eide gårdene Frederiksberg og Langeland øvre i Vinger. Disse solgte han i 1886, og samme år kjøpte han Sæthrens gård, også kalt Midseimgården, ved torvet i Kongsvinger, hvor han bodde fram til sin død. I 1847 kjøpte Winsnes bruk 2 av gården Greåker. Han overdro den til sin datters sønn Joachim Frederik Winsnes Grundseth i 1887.
Den kjente kunstneren Erik Werenskiold malte et portrett av Winsnes i 1877.
Erik Werenskiold forteller følgende om korpslege Winsnes i et brev til Jonas Lie: «Gamle Winsnes kjender du nok; han bevægede sig i den meget gamle takt, hvor man talte «en og tyve – to og tyve»; var doven og magelig, klippede sitt Skjæg aldeles som en streg nedentil, -så ret afklippet; talte langsomt og med møye; men når han, kaptein Bang og min fader var sammen, kunde de tre allene holde et leven som halvhundrede almindelige mennesker; talte alle på en gang, Bang med sitt høye hvin og Winsnes med en blid, lang, befugtet stemme og min fader med en svær knarkende bast og når de så lo, så brake det i træstuen!»
Han døde 91 år gammel og var da landets eldste lege.
Minne
Utdypende artikkel: Winsnes gate (Kongsvinger)
I 1901 kjøpte Kongsvinger kommune Winsnesløkka fra Winsnes dødsbo.
Winsnes gate i bydelen Midtbyen i Kongsvinger er oppkalt etter legen. Gata krysser det gamle Winsnesløkka som da ble omgjort til byens første idrettsplass.
Da Gjemselund ble åpnet i 1953, ble idrettsplassen på Winsnesløkka nedlagt, og rundt 1960 ble det bygget boligblokker der.
Kilder
- Schjøtt Revers, Cathrine. (1933). Slegten Winsnes med en del sidelinjer.
- Broen, Per Tore & Raabe, Knut. (2023). Gater og veier i Kongsvinger med navn etter personer. Kongsvinger: Kongsvinger-Vinger Historielag.