Johan Daniel Lyng

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Johan Daniel Lyng (født 4. desember 1845 i Trondheim, død 19 mars 1927) var kjøpmann i Trondheim under navnet Joh D Lyng.

Sønn av Johan Daniel Fürstenberg Lyng og Ingeborg Martha Jonsen. Han ble gift med Alison Martine Hartmann, og de fikk seks barn.

Ble som sin far handelsmann og tok over hans virksomhet i handelshuset Joh. D. F. Lyng i 1888 etter og ha arbeidet i virksomheten siden 1862. Da han tok over, valgte han straks å avvikle jektefarten og handelsekspedisjonene til Nordland og Finnmark som firmaet tidligere hadde vært tungt involvert i. Han valgte i tillegg å legge ned avdelingen for kolonialvarer og satset dermed bare på manufakturhandelen som hadde blomstret under farens tid.

Foruten og være kjøpmann var Lyng deltaker i en rekke selskaper. Han satt i styret i Den Nordenfjeldske Kreditbank. Han satt i styret og representantskapet i Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab. Han var medlem av forstanderskapet til Trondhjems forsikringsselskab. Av offentlige verv satt han i representantskapet i Norges Bank. Han satt i ligningsnemnden, fattignemnden og overformynderiet.

Hans sønn Markus Hartmann Lyng ble tatt opp som kompanjong og medinnehaver i firmaet i 1903 og tok over virksomheten i 1925.

Litteratur og kilder