Johan Martin Ferner
Johan Martin Ferner (født 22. juli 1927 i Oslo, død 24. januar 2015) var forretningsmann, i en årrekke tilknyttet familiebedriften Ferner Jacobsen i Oslo, en herreekviperingsforretning som faren grunnla.
Familie
Johan Martin Ferner - født Jacobsen - var sønn av skreddermester i Oslo og forretningsdrivende Ferner Jacobsen (1885-1964) og Ragnhild Olsen (1889-1966). Navneskifte til Ferner (opprinnelig farens fornavn) for Johan Martin og hans to eldre søsken ble foretatt høsten 1927. Johan Martin Ferner var gift to ganger, først, i 1953, med billedkunstner Ingeborg «Bitte» Hesselberg-Meyer (1931-1997), ekteskapet oppløst i 1956, deretter, i 1961, med prinsesse Astrid (f. 1932). Han var dermed svoger av kong Harald V.
Liv og virke
Johan Martin Ferner tok examen artium ved Vestheim skole i 1947. Han tok deretter handelsutdannelse i Norge, Storbritannia og Frankrike, med studier ved Oslo handelsgymnasium, London Polytechnic Institute, Bradford Technical College og Universitetet i Lyon.
Ferner praktiserte hos Harrods og Austin Reed i London før han begynte i familiebedriften Ferner Jacobsen, en herreekviperingsforretning i Oslo sentrum som faren etablerte. Sammen med broren Finn-Christian Ferner (1920-2001) drev og utviklet han familiebedriften etter farens død i 1964.
Ferner gjorde seg også bemerket som idrettsutøver, og tok sølvmedalje i seiling (6-metersklassen) under sommer-OL i Helsinki i 1952. Det var for øvrig gjennom seilsporten at han møtte prinsesse Astrid, som han senere giftet seg med. Giftemålet, som fant sted i 1961, var omdiskutert fordi Ferner hadde vært gift tidligere, men kong Olav ga til slutt sin godkjennelse. Ekteparet var i alle år bosatt i Oslo, først i en villa på Vinderen i Oslo (som var en gave fra kong Olav), senere flyttet de til Gråkammen
Ettermæle
I en nekrolog over Johan Martin Ferner i Aftenposten 25. januar 2015, skrevet av historiker og forfatter Trond Norén Isaksen, ble han beskrevet slik (utdrag):
Ferner deltok ved innkommende statsbesøk og familiebegivenheter, men holdt ellers en svært lav profil og konsentrerte seg om firmaet og de fem barna. Han sa en gang at han hadde skrevet mange leserinnlegg, men aldri sendt dem. Mye av motstanden mot at kongelige giftet seg såkalt borgerlig på 1950- og 1960-tallet skyldtes frykten for at de inngiftede skulle bli en halvadel. Gjennom sin nærmest selvutslettende diskresjon og lojalitet har også Johan Martin Ferner sin del av æren for kongehusets sterke stilling. | ||
Johan Martin Ferner er gravlagt på Ris kirkegård i Oslo.
Kilder
- Aftenposten 26. januar 2015: nekrolog over Johan Martin Ferner av historiker og forfatter Trond Norén Isaksen.
- Dag T. Hoelseth om Johan Martin Ferner på egen blogg
- Johan Martin Ferner i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 14. mai 2021 fra https://snl.no/Johan_Martin_Ferner