Johann Reinhold Grauer

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Johan Reinholdt Grauer)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gårdsbygningene og den engelske parken på Kjørbo, anlagt av Grauer, er bevart ved vannkanten. I bakgrunnen Asker og Bærum politikammer, tidligere Saga Petroleums administrasjonsbygninger.
Foto: Karl Braanaas (2005).

Johann Reinhold Grauer (født 27. mars 1756 i Tyskland, død 20. desember 1819 i Bærum) var gartner og jordbrukspionér. Han innførte den engelske stilen innen parkanlegg til Norge på slutten av 1700-tallet, med anlegget på Bogstad som det første.

Slekt og familie

Han var sønn av forpakter Johann Heinrich Grauer og Margrethe Tithen.

Den 17. oktober 1793 ble han gift i Bærum med Marthe Rasmussen (omkr. 1759–1796). Hun var datter av kaptein Hans Rasmussen og Dorothea Oppen. Paret fikk ei datter, Dorothea, men kona døde i barsel.

Han ble enkemann i 1796, og i 1797 gifta han seg så for andre gang med Anne Kirstine Grorud (omkr. 1758–1829). Hun var datter av tollvisitør Christian Aamodt, og enke etter forpakter Jørgen Grorud. I dette ekteskapet fikk han dattera Marthe og sønnen Johan Henrik Christian.

Liv og virke

Johann Grauer ble født i Velben i Tyskland. Som sekstenåring kom han i gartnerlære hos Georg Rühl i Hamburg. Det var der han fire år senere møtte Peder Anker, som var på reise. Anker så at Grauer hadde talent for gartnerfaget, og inviterte ham til Norge der han ble gartner på Bogstad. Etter en tid ble Grauer sendt til Storbritannia for å studere engelske parkanlegg. Hvor lenge han var der og hvem han studerte under er ukjent, men dette var på en tid da mesteren Lancelot «Capability» Brown fortsatt var i live. Det er utenkelig at Grauer kan ha vært i England på den tida uten å bli kjent med Browns anlegg. Vi vet at han besøkte Kew Gardens i London.

Tilbake i Norge gikk Grauer i gang med parken på Bogstad. Han hadde mindre plass en det som var tilfelle på de store engelske herregårdene, men landskapet rundt Bogstadvannet var som skapt for en park i engelsk stil. Jacob Nicolai Wilse beskrev anlegget kort tid etter at det sto klart, og han forteller at det var det første anlegget i engelsk stil han hadde sett her i landet. Parken er bevart, og har flere trær som i norsk sammenheng er eksotiske, som nordamerikanske løv- og bartrær, som ble planta av Grauer. Han henta også kaffe- og tebusker til drivhusene.

Grauer var også bestyrer for gårdsdrifta på Bogstad, og mens han var i England hadde han også lært om nye metoder i landbruket. Som følge av dette omla han gårdsdrifta, og begynte blant annet å dyrke kløver og å gjødsle med kompost. Dette var nye metoder for å øke avlingene ved å tilføre næring til jorda.

Helt på slutten av 1787 slutta han på Bogstad, og ble forpakter på Kjørbo i Bærum. Frederik Julius Kaas eida da gården. Peder Anker kjøpte den noe senere, og eide den i ti års tid inntil han i 1801 overdro den til Grauer som en bonus for hans arbeid. Grauer gjorde gården til et mønsterbruk. Han anla også en liten park i engelsk stil som er bevart.

Johann Grauer eide Kjørbo fram til sin død i 1819, og den gikk så videre til sønnen Johan Henrik Christian Henrik Grauer som etter en tid solgte den.

Litteratur og kilder