Johan Sofus Fokstuen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Johan Anton Sofus Lauritz Fokstuen (født 23. april 1873 i Dovre, død 6. oktober 1933) var NSB-mann og politiker (Ap og NSDA).

Han vokste opp på Fokstuen stasjonDovrefjell med moren Marit Paulsdatter, to tanter og mormoren Gunhild Larsdatter som var "stationsholderske". Johan Sofus Fokstuen gikk selv inn i NSB-systemet og var "telegrafkyndig bestillingsmand" ved Tangen stasjon før han sto som telegrafist i Vang på Hedmarken.

Ved kommunevalget i 1907 sto han på fjerdeplass for Arbeiderpartiet i Vang. Ved stortingsvalget i 1909 stilte han i kretsen Søndre Hedemarken som varakandidat til Olav Kringen. Duoen nådde ikke opp.

Etter ei tid som jernbanekontorist i Trondheim ble Fokstuen ansatt i 1911 som kontorist i 3. distrikt (Hamar). Seinere ble han stasjonsmester på Dovre.

Ved stortingsvalget i 1921 sto Fokstuen på andreplass på fylkeslista til Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti. Partiet fikk færrest stemmer i fylket og falt gjennom. I 1924 ble det rapportert at partiet ville stille igjen, og da med Fokstuen på andreplass, men til slutt ble det til at partiet ikke stilte. Ved neste stortingsvalg gikk NSDA inn i Arbeiderpartiet.

Han er begravet på Vang kirkegård.

Kilder