Johan Vigeland

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 14. juni 1967: Utsnitt av artikkel om årets sesong av NRK-programmet Reiseradioen. Helt til høyre på bildet ses Johan Vigeland.

Johan Vigeland (født 21. juni 1935 i Oslo, død 28. juni 1972) var kringkastingsmann, tilknyttet NRK radio som programsekretær og programskaper, kanskje mest kjent for å stå bak programmene Reiseradioen og Nitimen.

Familie

Johan Vigeland var sønn av rektor Nils P. Vigeland (1900-1973) og Astrid Margrethe (1902-1991).

Liv og virke

Johan Vigeland ble født i Oslo, men vokste opp på Kongsvinger. Han ble ansatt i NRK i 1959. I 1963 var han initiativtaker og første programleder for radioprogrammet Reiseradioen. I 1965 startet han Nitimen, sammen med Kjell Thue.

Han sto også bak radioprogrammer som Eftermiddagsunderholdningen i Store Studio, Feriemagasinet, Ole Lukkeøye og Likt og Ulikt.

I adresseboka for Oslo for 1965/66, noen år før han døde, er Vigeland oppført som programsekretær på adressen Industrigata 47.

Ettermæle

Johan Vigeland er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I sin bok Men radioen var ikke død (NRK 2000), beskriver Gunnar Gran oppstarten av Reiseradioen og Nitimen, og Vigelands rolle:

I sin stab hadde Leif Rustad en mann som kanskje i særlig grad bør får æren av å ha funnet nye veier for radioen. Med sin nytekning la Johan Vigeland grunnlaget for underholdnings-radioens fortsatte suksess. Det var Vigeland som var mannen bak det som etter hvert skulle bli Underholdningsavdelingens virkelige flaggskip – Reiseradioen og Nitimen. … Dessverre døde Vigeland så altfor tidlig. Han hadde da overlatt styringen av Nitimen til Kjell Thue som førte den videre med stor bravur. Etter Vigelands død overtok så Osvold ansvaret for Reiseradioen.

Johan Vigeland er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Programsekretær er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser