Johanne Ferkingstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Stavanger Aftenblad 19. februar 1966: utsnitt av minneord over Johanne Ferkingstad.

Anna Johanne Berdinesdatter Ferkingstad f. Didriksen (født 13. september 1884 i Åkra, død 17. februar 1966 i Stavanger) var forfatter, bonde og folkeminnesamler.

Liv og virke

Hun giftet seg med Erik Danielsen Ferkingstad i 1905 og fikk minst fem barn. I tillegg til å drive gård og familie var hun forfatter og debuterte med romanen Den tunge kista i 1959, Lunde & Co. Bergen. Før dette skrev hun mindre stykker og dikt, som minneordet "Roet sig har helten, ishavs-admiralen" etter Roald Amundsen i Karmøyposten (13. juli 1928), og diktet "Forliset på Flatmøyskjæret" (Haugesunds Avis, 16. februar 1928).

Ferkingstad var aktiv i lokale foreninger. I mars 1940 ble hun forkvinne i Kvinnenes Arbeidshjelp, Skudenes. Den 29. oktober 1939 stiftet hun Ferkingstad-Langåker Husmorlag, og var husmorlagets første forkvinne. De første to årene var preget av andre verdenskrig, og blant mange oppgaver husmorlaget hadde strikket de blant annet sokker til nøytralitetsvaktene. Fra april 1941 til mai 1945 oppførte aktiviteten.

Folkeminnesamleren

Ferkingstad samlet tradisjonsoppskrifter i sitt nærområde, det vil si skrev opp det folk fortalte av sagn og eventyr, ordtak og regler i Rogaland, på Karmøy og Skudenes. Deler av samlingen fikk hun også publisert, som Segn og soge frå Vest-Karmøy i Årbok for Karmsund, Haugesund museum 1956. Flere av historiene hennes er trykket i årbøker og lokalhistoriske bøker, blant annet i boken "På folkemunne. Segner og historier frå Karmøy" (1997) skrevet av Rune Hemnes.

I Norsk Folkeminnesamling finnes tre arkivmapper tradisjonsmateriale og følgebrev etter Ferkingstads innsamling fra de siste to årene hun levde.

Galleri

Kilder

  • Flekkefjords Tidende 13.11.1959, side 4.