John Hansen Sørbrøden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
17. mai 1914 ble det reist en bauta over eidsvollsmennene Hount og Sørbrøden ved Berg kirke.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

John Hansen Sørbrøden (født 2. mai 1775 i Berg, død 8. desember 1857 samme sted) var bonde og eidsvollsmann. Han var også lekpredikant, og gården Sørbrøden ble et viktig sentrum for haugianerne.

Under et av Hans Nielsen Hauges møter på Strand i Rokke våren 1800 opplevde han en religiøs vekkelse. Han skal egentlig ha dratt dit for å målbinde den kjente predikanten, men Hauge klarte i stedet å omvende John Hansen. Han ble en sentral person i bevegelsen, og er i Hauges åndelige testamente nevnt som en av «de ældste». Han arrangerte stevner på Sørbrøden ved St. Hans i flere år. Gården ble forøvrig drevet svært godt, og han skal ha brutt mer enn hundre dekar ny jord.

Under krigen mot Sverige 1808–1809 var han speider i grenseområdet, og i 1811 ble han Dannebrogsmann som takk for sin krigstjeneste.

Han var sønn av Hans Jonsson og Grete Nilsdotter på Sørbrøden. Han gifta seg i 1811 med Marthe Nilsdotter Toreby, og de fikk fire barn. Hun døde i 1822, og to år senere gifta han seg med Kirsti Olsdotter fra Rolvsøy. Med henne fikk han to barn, og det er stor etterslekt etter ham.

Den 25. februar 1814 ble han valgt som valgmann fra Berg prestegjeld, og 21. mars ble han på amtsforsamlinga valgt som amtets tredje representant.

I 1833 ble han valgt inn på Stortinget. Han ble også medlem av det første formannskapet i Berg kommune i 1837.

I 1850 delte han gården mellom sønnene Martin og Hans. Både hovedbruket (Hans Johnsen) og Sørbrøden søndre (Martin Johnsen) gikk ut av slekta i løpet av 1870-åra.

Berg kirkegård står det en bauta til minne om John Hansen og prost Peter Ulrik Magnus Hount.

Kilder

Eksterne lenker