John Hustad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bragernes kirke.
Foto: Ståle Johnsen (2006)

John Hustad (født 10. mars 1925Homnes gård i Beitstad, død 9. april 2001) var organist. Han vokste opp som nummer fem av åtte søsken i en musikkelskende familie. Hustad lærte seg tidlig noter. I begynnelsen spilte han på husorgel, etterhvert håndterte han piano og pedalharmonium.

Som syttenåring ble han bedt om å ta over som dirigent for bygdas kor på 70 medlemmer. Fire av familiens medlemmer, blant annet Hustads mor, var med i dette koret. Under den andre verdenskrig begynte han å ta undervisning hos domorganist Ludvig Nielsen i Nidarosdomen.

Astrid Bjellebø Bayegan skrev dette i nekrologen 20. april 2001:

Nielsens inspirerende undervisning og personlige omtanke og veiledning fikk stor betydning for Hustads videre utvikling både musikalsk og personlig. Han var ofte i hans tanker. Aldri glemte han det øyeblikk da han etter fullført organisteksamen ved Trondheim musikkskole fikk overlevert nøkkelen til Domen av sin læremester, og fikk øve på et av Nord-Europas største orgler

Hustad var den første som i 1947 avla høyere organisteksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo etter den nye ordningen. Han hadde studert i Stockholm på kirkemusikalsk linje ved Kungliga Musikhögskolan 1945-1946 og fortsatte med videreutdannelse i orgel, klaver og pedagogikk 1948-1950. I 1950 hadde Hustad sin debut som konsertpianist i Oslo.

Han virket som musikklærer ved Sinsen høyere skole og var musikklærer med ansvar for kor/korps og orkesterledelse i Rjukan 1950-1953. I 1953 ble Hustad ansatt som organist ved Larvik kirke og var på samme tid musikklærer ved Larviks kommunale høiere almenskole. Han arrangerte kurser for sang- og musikklærere.

Under sine 13 år i Larvik var Hustad en drivende kraft i Vestfolds musikkliv. Han var formann i Larvik kommunale musikkomité 1957-1966 og var formann i Musikkens Venner Larvik i tre år. Han var dessuten formann i Vestfold Orgsanistforening i tre år.

I 1966 tiltrådte Hustad som organist/kantor ved Bragernes kirke i Drammen, hvor han ble han til han gikk av med pensjon i 1988. Også her engasjerte han seg i musikkundervisningen. Han ble musikklærer ved Drammen Musikkonservatorium, med fagene klaver, kordireksjon og harmonilære. Hustad holdt også kurser ved Folkeuniversitet Sør. Også i Drammen fikk han etter hvert flere tillitsverv. I 1971 ble Hustad medlem av Norske Tonekunstneres Samfunn. Han hadde flere komposisjoner for klaver/korps og orgel. Hustad skrev «Johns brudemarsj» i forbindelse med datteren Astrids bryllup. Han fikk også sønnen Jørn.

Kilder

  • Bayegan, Astrid Bjellebø: Nekrolog i Adresseavisen 20. april 2001, s. 19