Kallu

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kallu (tamil: கள்ளு) er en type rusdrikk laget av palmyrapalme eller «toddy-palme» (lat.: Borassus flabellifer). Væsken som strømmer ut når man skjærer barken på disse palmene, samles i leirkrukker. Denne drikken har en syrlig smak. De som drikker det, opplever rus. Derfor regnes dette som en av de alkoholholdige drikkene i Tamil Nadu og Eelam.

Mange norske tamiler som reiser til Eelam, kjøper og smaker kallu. Noen husker at deres far drakk kallu da de var barn. Drikken er populær blant diaspora-tamiler, og de nyter den ofte sammen med barndomsvenner på bar (Tamil: கள்ளுத் தவறணை, kalluth thavaranai). Noen tamilske butikker i Vest-Europa og Canada selger Kallu fra Eelam. Det har blitt vanlig å kjøpe Kallu fra utlandet nå til dags.

Toddy

Når palmetreet blomstrer, dannes det en stilk kalt «palmyra» mellom bladene på toppen av palmen. Denne stilken skjæres på riktig måte og legges i en liten leirkrukke, som deretter festes til treet med et tau rundt halsen på krukken. Saften som drypper langsomt fra stilken i leirkrukken, kalles «toddy». Fra toddy lages søtsaker som palmesukker, palmekandis og palmesirup. Palmesukker brukes i melk, kaffe og te. Det brukes også til å lage søtsaker.

Tapping: Erfarne tappere, kjent som «toddy tappers» , klatrer opp palmetrærne og kutter blomstene for å samle den søte saften. De binder beholdere under de kuttede blomstene for å samle den dryppende saften. Dette må gjøres to ganger daglig, om morgenen og ettermiddagen.

Samling: Den ferske toddyen samles i beholdere og bringes ned fra trærne. Dette må gjøres raskt for å unngå naturlig gjæring. Kallu er en ferskvare og bør konsumeres kort tid etter produksjon. Den har en mild, søt smak når den er fersk, men kan utvikle en skarpere og sterkere smak etter hvert som den gjærer videre.

Kilder og litteratur


Skjermbilde 2024-10-02 213727.png Kallu er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.