Kaplanturbin

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kaplanturbiner hos produsenten AB Karlstad Mekaniska Werkstad (KMW) i Kristinehamn, Sverige.
Foto: Tekniska museet (1947).

Kaplanturbin er en type fullturbin eller reaksjonsturbin der løpehjulet er formet som en propell. Kaplanturbinen er en vannturbin som er utviklet til bruk ved små fallhøyder med store eller varierende vannføringer, særlig i elvekraftverk.

Utviklet

Turbintypen har navn etter den østerrikske ingeniøren Victor Kaplan (1876–1934), professor ved Deutsche Technische Hochschule Brünn (etter 1945: Brno tekniske universitet) som utviklet denne i 1912. Den ble første gang satt i drift i 1919, og dette var svært vellykket.

Virkemåte

Turbinens propellblader er svingbare og kan slik tilpasses varierende vanntrykk og strømningsvolum. Dette gjør at turbinen oppnår god virkningsgrad ved varierende vannføring. Som fullturbin utnytter den hele vannets fallhøyde, fra overvann inntak og ned til utløpet.

Norge

I Norge ble den første gang innstallert i 1933 i Grønnvollfoss kraftstasjon i Telemark med en fallhøyde på 22 meter. Men i Norge ble ikke turbintypen tatt i bruk før på 1950-1960-tallet. Leverandørene er hovedsakelig svenske, NOHAB og KMW.

De to største kaplanturbinene i Norge er i Solbergfoss II fra 1985 med et løpehjul på 8,3 meter i diameter og Rånåsfoss II fra 1983 hvor løpehjulet har en diameter på 7,4 meter.

Kilder