Kato (motorsjekte 1971)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk


Kato
Registeringsnummer VA 42 S
Egennavn: Kato
Båttype motorsjekte
Byggeår 1971
Båtbygger: Nicolaisen båttbyggeri
Framdriftsmidler: Motor
Motortype Marna M2 dieselmotor 24 hk
Kommune Kristiansand kommune
Lagstilhørighet: Søgne kystlag
Nåværende eier: Søgne kystlag


Kato er en motorsjekte bygd i 1971 hos Nicolaisen båtbyggeri på Tangen i Kristiansand. Bestilt av Ottar Hansen fra Høllen i Søgne. Båten er 7,62 m lang og 2,9 m brei og har original Marna M2 dieselmotor på 24 hk fra Mandal.

Båten skulle primært å brukes til transport av post, proviant og personell til Songvaar fyr. Denne tjenesten hadde Ottar Hansen og "Kato" helt fram til Songvaar ble avbemannet. Båten er også brukt til fiske og Ottar Hansen skal ha hadde en gang fått 12 tonn med makrell i et kast med snurpenot, da måtte han ha hjelp til å ta noe av fisken. Båten hadde fiskenummer "VA 42 S" og var forsikret i "Flekkerøy Assuranse".

Adoptert et kystkulturminne

I forbindelsen med Forbundet KYSTENs prosjekt adopter et kystkulturminne har Søgne kystlag valgt å adoptere «Kato». Kystlaget synes det er viktig å ta vare på en tradisjonell fiskebåt som også har vært brukt til frakt av personell og utstyr til Songvaar fyr. Den har lang historie i Søgne og bygd av kjent båtbyggeri på Tangen i Kristiansand med original dieselmotor fra Marna i Mandal. Laget overtok «Kato» i 2013 da hadde den stått på land tildekket med presenning i 2-3 år og hadde et stort behov for vedlikehold.

Kilder

Informasjonsskriv fra Søgne kystlag til Forbundet KYSTEN, våren 2014.