Kjeldearkiv:Angrepet på Kjeller i 1943 opplevd fra Askim

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsnitt av B-24 formasjon.

Finn Aarum fra Askim, født i desember 1937, har bidratt med en historie slik han som fem-seksåring observerte det fra Askim – i luftlinje rundt 4 mil rett sør for Kjeller.


Denne lille historien er skrevet i 2022 og kan være litt farget av all informasjon som har vært tilgjengelig i ettertid omkring akkurat denne hendelsen. Jeg skal likevel prøve å fortelle den slik jeg husker den for jeg husker den fortsatt veldig godt.

18. november i 1943 var en klar og fin høstdag. Jeg bodde på den tiden i «Hurrahølet» på vestsiden av Askim ikke langt fra Glomma, og om en måneds tid skulle jeg fylle 6 år. En av mine onkler som bodde i nærheten drev med bier, og da jeg hørte den første lyden, den svake summingen trodde jeg det var en bisverm i området. Men lyden bare økte på og etter hvert ble det tydelig at det ikke var bier men fly, mange fly og de gikk høyt. Motorduren ble etter hvert til en eneste kraftig dur som fylte hele himmelen og bare varte og varte. Flyene gikk i tre ganske store grupper, den ene nesten rett over oss, de to andre gruppene litt lenger vest mot Spydeberg. For en liten gutt med stor interesse for fly var dette en opplevelse som sitter brent fast i all ettertid. En av de større guttene i nabolaget sa det var over 60 fly til sammen, det er det antallet som sitter igjen i hukommelsen min. 60 eller 100 fly spiller ingen rolle, det var veldig mange. I ettertid har jeg lest at det var 78 fly av typen B-24 Liberator som deltok.

Etter en tid (halv time?) kom de tilbake, denne gangen noe lenger vest men de var fortsatt både hørbare og synlige. For en dag! Hvor flyene kom fra eller hvor de skulle tenkte jeg nok ikke på den gang. Senere fikk jeg vite at de hadde bombet tyskerne på Kjeller. Det at de bombet tyskerne var bra! Lenger enn det tenkte jeg ikke.

Nå var ikke fly noe uvant syn under krigen. Veldig ofte passerte det tyske fly lavt over oss på vei til eller fra Tyskland. Jeg hadde inntrykk av at alle fly under krigen fløy lavt. Den flytypen som var mest kjennelig var Ju-52. Flyene fulgte tydeligvis Glomma nedover mot Fredrikstad og videre sørover.

På noen stjerneklare netter kan jeg også huske denne spesielle motorlyden fra to-motorfly hvor turtallet ikke var helt synkronisert. For mange år siden fikk jeg høre et originalt lydopptak av en Bf 110 og der, der var lyden igjen.

Kilde

Finn Aarum (1937- ), Askim.


Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.