Kjeldearkiv:Branner i Lillestrøm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Artikkelen er fra Thor Sørheim: Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg. Skedsmo 1976. Den er tilrettelagt for Skedsmos lokalhistoriewiki i 2014.

Det oppsto flere branner i Lillestrøm. Mange hus var bygd meget ildsfarlig for det ble brukt sagflis til isolering. Det brøt ut flere branner, og f.eks. i 1882 brant to av sagene ned, Hans Tandbergs Sag (Hansesaga) og Maarud Brug. Det tok flere dager å slukke brannene, for brannvesenet var dårlig utbygd, og vanntilførselen fra Ryendammen i Sagdalen ble for liten.

Den verste brannen som noen gang har herjet i Lillestrøm, brøt ut St. Hansdagen i 1906. En feierluke i et hus i Nesgata hadde blitt stående åpen, og gnister føk ut og tente på noe rask som lå i nærheten. Fordi det var helligdag, var vannledningen fra Sagdalen stengt av. Grunnen til det var at sagbrukene der brukte fridagene til å fylle opp dammen med vann igjen, og da fikk ikke Lillestrøm tilførsel. Det var fremdeles noen vannsager igjen i Sagdalen på den tida, og Ryendammen lå like nedenfor jernbanebrua, og vi kan fremdeles se rester etter dammuren.

Den helgen brannen oppsto, hadde det vært kroningsfest i Trondheim. Norges første kongepar siden middelalderen ble kronet i Nidarosdomen, og de reiste fram og tilbake med tog. Folk i Lillestrøm hadde stått på stasjonen og hyllet landets kongepar, og sikkert tatt en velfortjent fest etterpå. Det tok over sju timer før brannen ble slukket, og det gikk med omtrent 40 bolighus i området Nesgata, Jernanegata og Ekelundsgata og i Skrevet som lå mellom jernbanelinjene. På Nesa sto det igjen en halvannen kilometer lang ruinrekke etter nedbrente hus. Det ble med andre ord en tragisk slutt på feiringen av kongeparets kroning.

Brannen førte til at det ble satt fart i arbeidet med å fullføre det nye vannverket som var planlagt. Lillestrøm fikk ny vannledning fra Åmotdammen, og det var et stort framskritt. Ikke lenge etter fikk stedet også eget elektrisitetsverk. Det ble også mer skikk på brannvesenet etter denne brannen.

Et litt spesielt minne etter ulykken er at det ble innført murtvang i strøket Jernbanegata - Fabrikkgata - Ekelundsgata og i Nesgata for å hindre nye storbranner. Det er derfor vi finner så mange fine murhus i dette strøket.


0231 Skedsmo komm.png Artiklene er basert på Thor Sørheims hefte Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg fra 1976 og den digitale versjonen fra 2006 med tittelen Skedsmos historie - ti tusen år i korte glimt. De som ønsker å foreta endringer i artiklene, kan sende disse til NilsSteinar.Vage(krøllalfa)lillestrom.kommune.no. Artiklene fra Sørheims hefte finner du på denne sida.