Kjeldearkiv:D/S «Drammen» – vraket lokalisert i 1993

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Etter at D/S «Drammen» forliste ved Steilene 6. november 1914, ble det liggende i fred i Oslofjorden, uten at noen visste eksakt hvor det lå. Det var Oslo-dykkerne Tore Smerud, Geir Nyjorde, Dag Eide og Kai Garseg som i 1993, etter iherdig dykking og med hjelp av datidens mest moderne utstyr, lokaliserte vraket. Nedenfor er Kai Garsegs beretning om leteprosjektet:

Ut fra disse skriveriene fra 1914 kunne man regne med at «Drammen» aldri ble hevet, og med så gode opplysninger på posisjon og dybde har DS «Drammen» vært et interessant leteprosjekt for vrakdykkere. Man skulle tro at dette var en "grei sak", men vanskelig undervannsterreng har sørget for at tidligere søk med ekkolodd har vært nytteløse. Da Oslo-dykkerene Tore Smerud, Geir Nyjorde, Dag Eide og Kai Garseg spleiset på en C-Scan 350 sidesøkende sonar, var det naturlig å ta «Drammen» som første leteprosjekt med dette utstyret. Allerede første dag i søkeområdet fikk de ett utslag som de mente måtte være «Drammen». Dette gikk jo lekende lett. Trodde de. Når de neste dag skulle dykke på utslaget, lot det seg ikke gjøre å finne dette igjen. Men med fortsatt stor tro på det første utslaget reiste de gang på gang ut for å søke i det samme området. Lange svømmedykk ble også foretatt, men ingen av delene gav resultater. Etter hvert kom tvilen sigende. Tydet de sonaren riktig? Var de i riktig område? Var skipet allikevel hevet? Her gjaldt det og ikke gi opp.

Det skulle til slutt vise seg at «Drammen»-utslaget ikke var «Drammen». Da de forlot området til fordel for et nytt område lenger sør, fikk de raskt et nytt utslag det ikke var noen tvil om. Endelig! Dykkerutstyret kom på i en fart, og det var ikke fritt for en litt kriblende følelse i magen da de fulgte dreggtauet ned. Denne følelsen gikk over i en tilfreds følelse ved enden av tauet. Dreggen satt midt i skutesiden. Loggbok er ikke et "must" for å huske slike dykk. Her hadde det ikke vært en sjel etter denne hjelmdykkeren i 1914, og enda bedre, han hadde ikke gjort annet enn å se på vraket. Hans rapport stemte for øvrig meget godt, men ting har skjedd med vraket i ettertid. Mast og skorstein har rast overende, og forskipet har knekt ved kollisjonsstedet og henger nå utfor fjellskråningen. Ellers står vraket på kjølen og er temmelig intakt. Et nydelig fotomotiv er det første som møter oss akterut. Det store og flotte skipsrattet i jern står fortsatt på plass og vitner om hvor styrhuset engang sto. Et par meter lenger bak kan man se ned i det trange maskinrommet. Deretter tar de en kikk inn i overbygget og sperrer øynene opp ved synet av salongen. Har ikke pælemarken vært her? Den engang så flotte trekledningen på veggene er utrolig nok fortsatt ganske intakt etter alle disse årene på bunnen av Oslofjorden. Et aldri så lite"mysterium”

Interesserte kan se et 13:51 min. langt opptak på YouTube gjort av dykkere nede på vraket.[1]

Vrakets GPS-posisjon: N 59 48 996 E 10 35 030.

Fotnoter

  1. Artikkelen Drammen på Dykkipedia.

Kilder

  • Basert på en artikkel av Kai Garseg i fagbladet Dykking nr. 4, 1993. Tilrettelagt for historieboka av Jens Erik Gulbrandsen.


Buskerud våpen.png D/S «Drammen» – vraket lokalisert i 1993 er basert på en artikkel fra historieboka.no, et nedlagt nettsted som formidla Buskeruds historie. Teksten er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Prosjektet var et samarbeid mellom wikien og Viken fylkeskommune. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.