Kjeldearkiv:Hanna Marit Jahr bodde like ved Bakkerhuset

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Familien Jahrs fluktrute 29.-30. april 1944. Med barn på 1 år i barnevogn og en 5-åring gikk de i nattetimene seks kilometer til fots før de i Hovinbakken fikk skyss videre til Fet kirke.
Bakkerhuset i Sørumsgata 21 malt i 1940 av Kari Henriksen.

Familien Jahr bodde i Sørumsgata 7, naboeiendommen til Syversens møbelverksted og senere møbelbutikk, fram til i 1944. Jahr hadde kjøpt tomt, og skulle sommeren 1940 starte bygging av nytt hus. I mellomtiden bodde familien i annen etasje i Sørumsgata 7.

Hanna Marit Jahr forteller: «Jeg opplevde og husker godt den allierte bombingen av Kjeller 29. april 1944. Jeg var fem år, men husker godt kjøttforretningen til Bakker på skrå over gaten.

Midt på natten ble vi vekket av at noen hamret på døra og ba oss om å komme oss i kjelleren hurtigst mulig. Av en eller annen grunn hadde ikke foreldrene mine hørt flyalarmen. Jeg fikk på meg noen klær, i trappeløpet fra annen etasje var det et vindu. Jeg husker at det var helt lyst ute, fikk senere høre at det var av brannbomber.

Nede i kjelleren var det ganske fullt, det var ikke kjellere i alle hus den gangen, og folk som var på vei hjem fra venner og kjente eller toget, tok inn der de visste at det var kjeller. Broren min som ikke var fullt ett år, ble lagt på tepper i badekaret, jeg satt på fanget eller sto mellom lårene til faren min.

Så begynte det, hele huset ristet og det bråket noe forferdelig. Alle var engstelige, jeg tror til og med de voksne sang «Nærmere deg min Gud». Da det stilnet litt, våget noen seg opp for å kikke ut. Så ble vi vel varslet at faren var over. Det husker ikke jeg, husker bare at vi kunne gå opp igjen i leiligheten. Der lå krydderhylla til mor på gulvet, knust. Vi barna ble lagt til sengs, men det ble ingen lang hvile. Vi ble vekket av banking på døra, en tysk soldat sto utenfor og fortalte at det det var et stort hull i hagen. Det kunne være en bombe, så vi måtte komme oss ut av huset hurtigst mulig. Far spurte hvor lang tid vi hadde på oss og fikk til svar «30 Sekunden, 3 Minuten, weiss ich nicht».

Opp igjen, på med klær, broren min og det lille vi hadde av verdisaker ble lagt i barnevogna. Jeg ble plassert oppå, ut i Sørumsgata i retning Fetveien: Vi hadde familie i Fet Da så vi hva som hadde hendt. «Bakkergården» litt på skrå over gata var bombet, der gikk det med åtte mennesker. Mor trillet vogna med oss helt til Hovinbakken, da kom Westbye drosje og hentet oss. Vi kom til gården mor var fra! Sommeren 1944 flyttet vi til Fet, far hadde kjøpt huset etter sin mor. Da jeg senere spurte mor hvorfor vi hadde flyttet, fikk jeg til svar at det var fordi jeg var blitt nervøs og engstelig.

Opplevelsen fulgte meg til tidlig på 1980-tallet. Jeg våknet minst en natt i året med krigsmareritt! Posttraumatisk lidelse heter det vel i dag.»


Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.