Kjeldearkiv:Skysskifte og postombæring

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skysskifte og postombæring
Kjeldeinformasjon
Navn: Johan Martin Svendsen
Født: 27. september 1842
Død: 15. august 1917
Sted: Leirsund
Tidsrom: Omkring 1900 (?)
Nedtegnet: Omkring 1970
Nedtegnet av: Alfred Høgslund har skrevet historien fra Johan Martin Svendsens dagbok. Den er skrevet av Høgslunds bok og tilrettelagt for lokalhistoriewikien av Nils Steinar Våge 21. mai 2011.
Beskrivelse: Om skysskifte og postombæring
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.
Denne artikkelen er en kilde og er derfor stengt for redigering. Eventuelle bemerkninger eller rettelser kan etterlates her.

Denne historien om skysskifte og postombæring i Skedsmo og omegn rundt 1900 ble opprinnelig nedtegnet av Johan Martin Svendsen.


Som mest kjendt sted i Skedsmo efter Sagdalen, var Skydsstationen og Poståbneriet Skrimstad. Det var før jernbanen til Eidsvold og Kongsvinger kom i drift, en svær trafikk med skyds til Oplandene og Sverige, der gikk enkelte dage cirka 50 hester i skyds, og der var ofte de fik skyds tilbage, nor de ved neste Station havde så småt om hester.

Nærmeste skydsskifte fra Skrimstad var Grorud i Aker og Moe i Sørum. Hønsen i Gjerdrum. Thien i Fet, og Dahl i Nittedal.

Fra Skrimstad Skydsstation og Påståbneri modtages post til Thien i Fedt, og Christoffer Olsen Berger udtjente sin værneplikt som postbærer, han var bevebnet med stor lad Pistol og Bajonet. Men det var en uhyggelig tjeneste, da det ofte var om natten han måtte gå den stille uhyggelige vei over Asakmoen i Skedsmo til Thien i Fedt å tilbake igjen.

Kilde

  • Høgslund, Alfred: Optegnelser fra Skedsmo og omegn. Håndskrevet bok fra omkring 1970.