Klaus Ingebrigtsen Grendstad
Klaus Ingebrigtsen Grendstad (født 2. februar 1861, død 19. september 1908) bodde i Klæbu. Han ble drept av et vådeskudd.
Klaus Ingebrigtsen Grendstad ble født på Teigtrøa i Klæbu i 1861. Hans foreldre var Randi Olsdtr. Teigtrø (1824-1898) og Ingebrigt Jonsen Engan (1830-1908) fra Flå i Melhus. Klaus hadde søskena Jon f. 1859, Marit f. 1863 og død ugift i Trondheim i 1952, og Oline f. 1867 og død ugift i Trondheim i 1959.
Klaus var «angler» for engelskmenn som kom til Klæbu for å fiske i Nidelva og i innsjøene rundt omkring både i bygda Klæbu og i nabobygdene. Når det ble jaktsesong var han guide for utenlandske jegere. Salg av trevare fra Huitfeldts sagbruk på Hyttfossen førte til at både engelskmenn og andre utlendinger kom med trelastbåtene til Norge for å drive både jakt og fiske. Dette var i sommerseongen og tidlig på høsten, før det ble sesong på sagbruket, enn attåtnæring for enkelte. Således også for Klaus, som likte dette. Han kom fra en slekt med sterke tradisjoner for å høste av naturen. Han var en person som var godt likt av mange, også av kvinnene. Dette førte til at Klaus fikk to kjente barn utenfor ekteskap. Med Johanna Larsdtr. Bjørklimark fikk han sønnen Ingebrigt Ludvig Bjørklimark i 1891. Han utvandret sammen med sin mor, besteforeldre til Amerika i 1892. I 1895 blir han far til datteren Karen Martha Teigås, der mor er Ingeborg Teigås f. 1872. I 1896 gifter Klaus seg med Eli Nilsdtr. Målsjøås (1865-1959). De får barna; Ole f. 1896, Ingebrigt f. 1898, Reidar f. 1900 og Nils f. 1907.
September 1908 reiste Klaus I. Grendstad med båten Telegraf fra Brøttem I Klæbu, over Selbusjøen til Selbu, og videre til Gresli i Tydal. Han skulle da være guide for et jaktlag som lå på gården Aune i Gresli. Dette jaktlaget bestod blant annet av grosserer Tønne Huitfeldt og en engelskmann. Den 19. september i 1908 var det regn og tåke, da det gikk mot kveld og til dels ble dårlig sikt. Klaus ble truffet av et skudd i beinet, og rakk å si «-skaut du må å» til Huitfeldt, da han trodde at det var grossereren som hadde skutt. Like etter traff nok et skudd ham i skulderen, og Klaus døde umiddelbart. I etterkant av denne hendelsen ble det raskt opprettet en undersøkelseskommisjon, og det ble rettssak. Det viste seg at Klaus hadde blitt truffet av en elgjeger fra nabolaget, en østerriker.
Klaus ble transportert i en båre til Selbu, og videre med båten Telegraf over Selbusjøen til Brøttem. Dette ble sett på som en tragedie både for elgjegere på de involverte jaktlagene, innbyggerne i Tydal, Selbu og Klæbu. Klaus fikk en standsmessig transport lik en konge verdig, med det norske flagget over båra. Han ble på Brøttem møtt av enke Eli Nilsdtr. Målsjøås, familie, slekt og venner. Klaus ble gravlagt på Klæbu Kirkegård. Tilbake med fire små sønner satt enke Eli Nilsdtr. Grendstad på Teigtrøa.
Dette var harde tider for en enke med fire sønner som ennå var så små at de trenger henne mye. Eli blir lurt til å selge skogen unna på Teigtrøa, og sitter tilbake bare med innmarka, setera og beiterettigheter, og litt penger til å mette de små.
Rettssaken etter hendelsen fastslo ved dom at østerrikeren var den skyldige for vådeskuddet, noe som førte til en stor erstatning til enke Eli Nilsdtr. Målsjøås. Hun flyttet tilbake til sitt barndomshjem på Målsjøås med sønnene. I 1913 løste hun ut Målsjøåsen fra hovedbruket Målsjø, og hun ble eier av småbruket. Dette driftet hun sammen med sønnene. Hun livnærte seg også med å ha pleiebarn hjemme hos seg.
Kilder og litteratur
- Klaus Ingebrigtsen Grendstad i Historisk befolkningsregister.
- «Atter ulykke under Elgjakt - En Mand skudt idstedenfor Elgen» i Trondhjems Adresseavis 1908-09-21. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- «En mand skudt ihjæl under elgjakt» i Indtrøndelagen 1908-09-23. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Tulluan, Ola: Klæbuboka II : Gårds- og slektshistorie. 2009. Digital versjon på Nettbiblioteket.