Kommandantporten i Fredrikstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kommandantporten med Christian Vs monogram og årstallet 1684.

Kommandantporten var Fredrikstad festnings første murte port, oppført i 1684. Den er den sydligste av festningens tre porter mot Glomma, og den gir passasje gjennom Søndre redang ved provianthuset. Kommandantporten ble bygget i sammenheng med at det Platte batteri og dets sideredanger ble etablert. Denne porten ble beskrevet som «en temmelig proper port som er opført dels av blå hugne sten, dels av hollandske klinker som er forsatt under hinannen efter som arkitekturen krever det».[1] Portens portblader er fjernet, og den har en horisontal slisse for en skyveport i hvelvet. Kong Christian Vs monogram er hugget inn i portbuens sluttsten.

I 1728 fikk porten tak tekket med rød tegl, og i 1732 ble muren mellom Kommandantporten og Platte batteri revet og bygget opp igjen på en fundamentflåte på nedrammede peler i tidsrommet 1732–34. Etter gjenoppbyggingen var den seks alen høy og fire alen bred.

Frem til restaureringen av portens tak i 1931 hadde lite skjedd med den. Ved restaureringen ble det gamle skjeve spiret byttet ut med et nytt og forgylt.

Porten er også kjent som Kongeporten, Kongens port eller Søndre strandport.

Galleri

Litteratur og referanser:

Referanser


Fredrikstad festning
Fremskutte verk: Akerøy fort · Christianspor · Cicignon fort · Huth fort · Isegran fort · Kongsten fort
Porter: Færgeporten · Kommandantporten · Mellomporten · Nordre sortiport · Søndre sortiport · Voldporten · Østre sortiport
Festningsdeler: Prinsesse Charlottes · Prins Christians · Prins Fredriks · Prins Georgs · Gyldenløves · Nordre Bjørn · Søndre Bjørn

Koordinater: 59.202292° N 10.950026° Ø