Kongsvinger museum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kongsvinger museum er en del av Anno museum. Det har to anlegg: Gyldenborg og Aamodtgården, begge i ØvrebyenKongsvinger.

Museet har også ansvaret for Skinnarbøl skolemuseum.

På Gyldenborg ligger administrasjonssenteret for Anno museum.

Historie

Kongsvinger Museum ble formelt konstituert 26. mars 1982, med 23 deltakere til stede på det stiftende møtet. Det første styret fikk Erling Strøm som formann, mens Kari Sommerseth Jacobsen ble valgt til varaformann. Rolf Amundsen tok rollen som kasserer, og Juel Stubberud ble sekretær og representerte samtidig Kongsvinger kommune. Styremedlemmet Terje Lysen representerte Hedmark fylke. Varamedlemmer til styret var Inger Johanne Marthinsen, Alf Ekeren, Per Erik Ørfeldt Olsen, Heidi Arild og Kristin Eline Haugen.

I museets vedtekter ble det fastslått at formålet var å etablere, utvikle og vedlikeholde et kulturhistorisk museum for Kongsvinger kommune. I tillegg skulle museet fremme kulturvern i distriktet og bidra til å øke kunnskapen om lokalhistorien. Selv om museet i første omgang ikke ble inkludert i støtteordningen for halvoffentlige museer i 1982, ble det året etter godkjent og tildelt kr 15.000 i offentlige tilskudd.

I oppstartsfasen brukte det unge Kongsvinger Museum mye tid på å organisere virksomheten, restaurere rommene og registrere gjenstandene i Aamodts leilighet. Arbeidet med å sette i stand Aamodtgården ble videreført, etter at stiftelsen hadde påbegynt dette tidligere. Både stiftelsen og museet la ned et betydelig antall dugnadstimer i denne perioden. Museet engasjerte seg også i andre kulturverntiltak, som arbeidet med å få lagt nytt tak på huset ved Skybergsetra.

For å ivareta sitt formål om å drive kulturvern i hele Kongsvinger kommune, inngikk museet i 1984 en avtale med Magnhild Stauning, eier av Roverud gård. Museet påtok seg vedlikeholdsansvaret for den 60 meter lange fjøslåven på den gamle sorenskrivergården, mot å få disponere deler av bygget som lager. Denne avtalen varte i noen år før den ble avsluttet.

Samme år foreslo skolesjef Gunnar Bye at Rustad skole, som skulle selges, kunne innredes som skolemuseum. Salgssummen på kr 45 000 ble øremerket dette formålet. Planene ble imidlertid endret, og i stedet ble det inngått en avtale med Westye Egeberg om langtidsleie av den gamle skolebygningen på Skinnarbøl. Bygget ble satt i stand, og de avsatte midlene fra kommunen kom godt med i denne prosessen. I 1984 ble det også etablert en egen arbeidsgruppe som skulle forberede et bygningsvernprosjekt på Finnskogen, i samarbeid med Gruetunet Museum.

Tidsskriftet Solør-Odal

Solør–Odal er et lokalhistorisk tidsskrift som ble etablert i 1969 av Gunnar Tanga og Hans Marius Trøseid. Tidsskriftet ble opprinnelig utgitt av Solør–Odal historielag. Med tiden har Kongsvinger museum overtatt ansvaret for utgivelsen. Formålet med tidsskriftet er å dokumentere og formidle lokalhistorie og kultur fra Solør og Odalen – det vil si kommunene Våler, Åsnes, Grue, Kongsvinger, Eidskog, Sør-Odal og Nord-Odal.

Innholdet består hovedsakelig av artikler om lokalhistoriske emner, slektsforskning, kulturminner, næringsliv, institusjoner og hverdagsliv i distriktet. Tidsskriftet retter seg både mot lokalbefolkning og fagpersoner med interesse for regionens historie, og fungerer som en viktig plattform for å bevare og dele kunnskap om lokalsamfunnet gjennom tidene.

Fra og med 2023 utgis Solør–Odal som to dobbeltnumre i året. Det har vært kontinuerlig publisering siden oppstarten, og flere hundre utgaver er nå digitalisert og gjort tilgjengelig gjennom blant annet Nasjonalbiblioteket og ulike lokalhistoriske databaser. Blant temaene som er behandlet i tidsskriftet finnes alt fra spanskesyken i Solør og Odal til bunadshistorie og gamle skoletradisjoner.

Museumssteder

Aamodtgården.
Foto: Leif-Harald Ruud (2022).

Aamodtgården

Utdypende artikkel: Aamodtgården (Kongsvinger)

Aamodtgården er en bygning i nyklassisistisk stil fra slutten av 1700-tallet, beliggende i Øvrebyen i Kongsvinger by. Aamodtgården, tidligere kjent som Rynninggården, ble oppført mellom 1798 og 1801 av proviants- og magasinforvalter Ole Roald Rynning på ei grunn som ble skilt ut fra Kongsvinger festnings forterreng i 1720. Til anlegget hører også sidebygninger og et stabbur, sistnevnte tidligere brukt som Telthusbygning ved festningen og flyttet til eiendommen i 1864.

Huset ble fredet i 1924 og donert til Kongsvinger kommune av rittmester Harald Aamodt i 1985.

Siden 1985 har Aamodtgården vært sete for Kongsvinger museum. I annen etasje vises den autentiske leiligheten etter Nina og Harald Aamodt, bevart som et tidsbilde av et embetsmannshjem fra 1920-årene. Leiligheten inkluderer stuer, kjøkken, bibliotek og soveværelser, innredet med blant annet biedermeier- og jugendmøbler, samt originalt inventar som Aamodts uniform og skrivemaskin.

I tillegg huser bygget Kongsvinger kunstforening og Kongsvinger-Vinger historielag. Fra 1918 til 2022 var det kafédrift i første etasje. Den 19. oktober 2024 ble Aamodtgården tildelt blått skilt av Kongsvinger-Vinger historielag.

Interiør i Rittmester Aamodts leilighet i Aamodtgården i Kongsvinger:

Gyldenborg

Utdypende artikkel: Gyldenborg (Kongsvinger)

Gyldenborg er et sentralt museumsanlegg i Kongsvinger by, med en viktig rolle i formidlingen av byens historie og kulturarv. Museet ligger i Øvrebyen, den eldste delen av Kongsvinger, og er en del av det større anlegget til Anno museum. Bygningen Gyldenborg, som i dag rommer museumsutstillinger, ble oppført i 2001.

Gyldenborg er i dag tilrettelagt for utstillinger som gir et innblikk i Kongsvingers utvikling fra militært grensested til moderne by. Museet viser blant annet byens rolle som festningsby, dens handels- og håndverkstradisjoner, samt hverdagslivet til befolkningen i tidligere tider. I tillegg benyttes lokalene til temautstillinger, skoleopplegg og kulturelle arrangementer.

Gyldenborg huser utstillingslokalene til Kongsvinger museum, med museumsbutikk og kafé med enkel servering. Huset er også administrasjonssenter og kontor for de fire museene i Anno Kongsvingerregionen: Kvinnemuseet, Odalstunet, Eidskog museum og Kongsvinger museum. I tillegg til magasiner, lager og verksted for hele Anno Kongsvingerregionen.

Skinnarbøl skolemuseum

Skinnarbøl skolemuseum
Foto: Oskar Aanmoen (2025).

Utdypende artikkel: Skinnarbøl skolemuseum

Skinnarbøl skolemuseum er en tidligere skolebygning fra 1862, beliggende i Kongsvinger kommune. Skinnarbøl skole ble oppført i 1862 som en av de første faste skolene i Vinger kommune. Bygningen inneholdt to klasserom – ett for småskolen og ett for storskolen – samt lærerbolig med to rom og kjøkken i samme etasje. Skolen var i ordinær drift fram til 1924, da en ny skolebygning ble oppført i nærheten. Den opprinnelige bygningen ble deretter brukt som lærerbolig, før den sto tom fra 1964 til midten av 1980-tallet. I forbindelse med 250-årsjubileet for den norske skolen i 1989 ble huset restaurert og innredet som museum.

Skinnarbøl skolemuseum formidler skolehistorie fra distriktet og drives av Kongsvingers fire historielag: Kongsvinger-Vinger historielag, Brandval historielag, Austmarka historielag og Granli historielag. Museet tilbyr tilrettelagte opplegg for skoler, barnehager og eldre, og holder åpent for publikum hver søndag i juli. I sommersesongen er det omvisninger, kaffeservering og visning av historiske skolegjenstander og bilder. Grupper kan besøke museet etter avtale, og skoleklasser har gratis adgang.

Kilder

  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Kongsvinger museum på Digitalt museum.
  • Kongsvinger museum på KulturNav.
  • Om museet på Kongsvinger museums hjemmesider.
  • Stolpe, Åsne. (2020). Historien om Kongsvinger museum. Medlemsblad for Kongsvinger-Vinger historielag.