Kristian Golden (1872-1939)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristian Golden er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Kristian Golden (født 22. november 1872 i Idd, Halden, død 8. juni 1939) var ingeniør og næringslivsleder, utdannet i Tyskland. Han hadde erfaring fra større bedrifter i Europa, og var mangeårig direktør ved firmaet O. Mustad & Søn.

Familie

Kristian Golden var sønn av gårdbruker og trelasthandler i Idd, Jens M. Golden (1835-1919), og var gift med Gertie, f. Grøntoft (1889-1925).

Liv og virke

Golden tok examen artium i 1892, og gjennomgikk deretter Krigsskolens nederste avdeling. I 1897 tok han diplomeksamen ved Technische Hochschule Dresden, og oppholdt seg deretter i ulike europiske land. Han var blant annet to år Tyskland og fire år i Russland, hvor han arbeidet ved større bedrifter.

Etter hjemkomsten til Norge i 1905 ble han administrerende direktør for Aktieselskapet Barbu i Arendal, som drev med trevarehandel. Denne stillingen hadde han til 1918, da selskapet ble avviklet.

Fra 1920 til sin død var Golden direktør ved O. Mustad & Søn. Her hadde han en periode lederansvar for Christiania Hesteskosømfabrikk på Lysaker, et av Mustads selskaper. (Hesteskosøm, en type spiker beregnet på å feste hesteskoen til hestens hover, var en tid et av O. Mustad & Søns viktigste produkter).

Ved folketellingen for Arendal for 1910 er Golden oppført på adressen Arendals Kreds 28d. I adresseboka for Oslo og Aker for 1927 er Golden oppført på adressen Slemdalsveien 60 i daværende Aker, det samme i 1939, året da han døde.

Ettermæle

I en nekrolog i Aftenposten 9. juni 1939 ble Golden beskrevet slik (utdrag):

Direktør Golden nød anseelse som en fremtredende forretningsmann, hvis tekniske utdannelse kom ham til nytte i de ansvarsfulle stillinger han beklædte, ikke minst i firmaet O. Mustad & Søn med dets mangeartede virksomhet. Men ved siden av sin ubestridte dyktighet var den avdøde også i besiddelse av personlige egenskaper som gjorde ham aktet og avholdt overalt blant venner og forretningsforbindelser.

Kristian Golden er gravlagt sammen med kona og sønnen Kristian på Vestre gravlund.

Kilder og referanser

Eksterne lenker