Krysser
Krysser er en betegnelse for flere båt- /skipstyper. Opprinnelig viser det til et fartøy som har krysserhekk, det vil si en spiss eller rund hekk der rorstammen er ført vertikalt opp inne i hekken. Dette står i motsetning til spissgatter og sjekter hvor roret tradisjonelt er hengsla utapå akterstevnen.
Sivile kryssere
For seilbåter brukes betegnelsen krysser i dag mest for mindre båter med krysserhekk, med 12,5 m² segl. Eldre kryssere kan ha betydelig større seglføring, med 22 og 52 m² som vanlige størrelser. Typen er ofte brukt til regatta- og turseilas.
Sivile motorkryssere brukes blant annet som fiskefartøy, som et alternativ til skøyta.
Marinens kryssere
I Sjøforsvaret er en krysser et raskt skip med stor manøvrerbarhet. De overtok fra seglskipstidas fregatter, og brukes til eskorte, patruljering, blokade og etterretning. Opprinnelig var de på omkring 5000 tonn, og var upansra fordi man prioriterte fart framfor beskyttelse. Etterhvert begynte man å pansre krysserne, fordi økt treffsikkerhet betydde at farta ikke lenger var nok vern mot fiendtlig ild. Man fikk da panserkryssere som har fullt panserdekk og -sider; panserdekkkryssere som har panserdekk, men upansra sider; beltepanserkryssere som har panser i vannlinja og på dekk og slagkryssere som er fullt pansra, men er utstyrt med færre kanoner for å øke farta. I mellomkrigstida ble det satt ei internasjonal grense på 10 000 tonn for kryssere, men denne falt bort under andre verdenskrig. Krysserne ble delt i lette og tunge etter hva slags kanoner de hadde; lette hadde 15 cm kanoner, mens tunge hadde 20 cm.
I dag er kryssere normalt bestykka med missiler, som kan brukes mot både sjø- og landmål. Noen er rene missilkryssere, med langtrekkende missiler til bruk mot landmål (cruisemissiler). Til nærkamp brukes radarkontrollerte flerløpa kanoner med kaliber 20 til 30 mm. Størrelsen er omtrent den samme som i mellomkrigstida, mellom 7000 og 10 000 tonn.
Oppsynsskip
Krysser brukes også som del av navnet på flere typer skip som utfører en eller annen form for oppsyns- eller vakttjeneste, for eksempel en kystvaktkrysser eller en redningskrysser.