Kulturminneløyper i Sogn og Fjordane

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

I høve Kulturminneåret 2009 har kommunar, organisasjonar og lokale ildsjeler komponert kulturminneløyper langs ulike stader med informasjon om stader, personar og hendingar frå notid og fortid. Tabellen under viser kva løyper ein finn i Sogn og Fjordane fylke:

Kommune Løypenavn Kort løypeinformasjon
Vik kommune Feios kulturløype Feios i Vik kommune er ei lita bygd med mykje historie. I høve kulturminneåret er det laga ei kulturløype som tek deg med på ein rundtur i bygda.
Vik kommune Fresvik kulturløype - Vetlerunden i bygdi Fresvik er ei vakker bygd i ved Sognefjorden. Ho ligg i Vik kommune ved inngangen til Nærøyfjorden verdsarvområdet. Det finst svært mange kulturminne i bygda, men denne løypa omfattar berre nokre få. Vegane ligg slik at ein kan gå ulike rundar langs vegar og stiar. Denne løypa går langs den minste runden og langs ein Folkesti som er laga av Bygdelaget.
Sogndal kommune Gamlevegen Valeberg-Vikane på Kaupanger Gamlevegen mellom Valeberg og Vikane er ein flott turveg som blir nytta mykje til fotturar, løping og sykling. Det er ein del av den merka folkestien som går i ei løype om Kjørnes–Lem hytter og opp i skogen over Kjørnes byggefelt. Langs gamlevegen Valeberg-Vikane er det sett opp infoskilt på nokre plassar som fortel om historia der pluss vegetasjon ein kan finne i det området. Første og siste infoskilt fortel om gamlevegen Kaupanger–Sogndal.
Balestrand kommune, Leikanger kommune, Sogndal kommune, Vik kommune Kulturminne langs Sognefjorden
På veg utover Sognefjorden. Kongaleget er passert. Foto: Jan Magne Rinde
Fimreite. Kongaleget ligg rett over på sørsida av Sognefjorden-.Foto: Jan Magne Rinde

Padling og symjing gir ei heilt ny oppleving av landskapet. Langs Sognefjorden skjuler det seg hundrevis av kulturminneskattar. I samband med kulturminneåret 2009 skisserte Sogn fjordsymjeklubb ei oppdagingsreise. Her er ei kulturminneløype frå Sogn fjordsymjeklubb.


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Kulturminneløyper i Sogn og Fjordane er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.