Kviteseid prestegjeld

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kviteseid gamle kirke var den opprinnelige hovedkirken i prestegjeldet.
Foto: Per Aasen

Kviteseid prestegjeld grensa mot Seljord, Tokke, Nissedal, Drangedal og Fyresdal kommuner. Det omfattet Kviteseid, Brunkeberg, Vrådal, Nissedal til 1810, Ytre Flåbygd til 1845. Det dekka Kviteseid kommune, og ble ved avviklingen av prestegjeldene i 2000-åra erstattet av Kviteseid kirkelige fellesråd.

I Kviteseid er det nå fire sogn; Kviteseid, Brunkeberg, Vrådal og Fjågesund og Kilen.

Kviteseid har seks kirker: Kviteseid, Brunkeberg, Vrådal, Fjågesund, Kilen og Kviteseid gamle kyrkje. Den siste er en steinkirke fra litt før år 1200 som bare er i bruk på sommeren.

I Kviteseid er det sogneprest og kapellan. Det er kirkeverge og organist i hele stillinger og to hele stillinger som kirketjener/kirkegårdsarbeider. I tillegg er det deltidsstillinger som klokker ved tre av kirkene. Kirkekontoret ligger i kommunehuset i Kviteseid sentrum. Kapellanen er med i sognerådet i Vrådal og i Fjågesund / Kilen, og har sammen med sognepresten ansvar for kyrkjebladet.

Det er et mangfoldig kirke- og kristenliv i prestegjeldet med foreninger for indre- og ytre misjon. Det er bedehus i Vrådal, og i Kviteseid ligg Misjonshuset, som er eid av Normisjon. I Kviteseid ligger Familiekontoret i Øvre Telemark som hører til Kirkens Familierådgivning. Det er to frikirkemenigheter i Kviteseid; Pinsemenigheten og Misjonsforbundet.