Lagdømme

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lagdømme er egentlig et nokså nytt ord på det området som en lagmannsrett utøver sin myndighet i. Men ordet brukes også om de fire gamle landstingene: Gulating, Frostating, Eidsivating og Borgarting. Det blir også brukt om det som formelt het lagsokn eller lagstoler, det vil si lagmennenes embetsdistrikter.

Opprettelsen av de fire representasjonstingene har røtter i rikssamlingsprosessen, men særlig Gulating og Frostating ser ut til å ha vært felles allting for bygdene også før dette. Etter at vi fikk Magnus Lagabøtes landslov endra forutsetningene seg, og i hans sønn Håkon V Magnusson sin regjeringstid (1299–1319) kom det høyst sannsynlig en reform som førte til at hver lagman fikk et lagting – som også kalles et lagdømme. På den tida ble det da oppretta lagdømmer i Båhus, Oslo, Hamar, Tønsberg, Avaldsnes og Steigen. Fordi dette brøt opp den gamle strukturen ble de nye embetsdistriktene ofte kalt lagsokn, norrønt logsogn. Fordi disse ble oppretta ut fra samtidige behov, ble de i flere tilfeller langt viktigere enn de eldre lagdømmene. For eksempel ble Oslo og Hamar viktigere enn Eidsivating på Eidsvoll, mens Tønsberg i perioder var viktigere enn Borgarting i Sarpsborg. De gamle lagdømmene Gulating og Frostating holdt seg bedre enn tingene på Østlandet, og man ser at de har viktige funksjoner gjennom hele 1500-tallet.

Domstolsreformene fra 1590 til 1607 førte til at de nye embetsdistriktene, lagsokna, tok helt over for de gamle landstingene.

Kilder og litteratur