Lagun (sjark 1959)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Lagun
Lagun NNFA.JPG
Registeringsnummer T45KN
Museumsnummer GBÅ 1517
Egennavn: Lagun
Båttype Sjark
Lengde 24 fot
Største bredde 9,1 fot
Antallbordganger: 9
Byggeår 1959
Framdriftsmidler: Motor
Motortype Sabb 6-12 hk diesel
Kommune Saltdal kommune
Nåværende eier: Nordnorsk Fartøyvernsenter og Båtmuseum

«Lagun» er en sjark. Fartøyet ble solgt til Kaldfarnes, Senja og fikk navnet «Kamen». Prisen var kr. 4.500,-.

Opprinnelig hadde båten et stort styrehus på keising bak, dekk og et lite «kaffehus» foran. Dette ble tatt av under fiske og rommet foran ble fyllt med fangsten. Båten fikk satt inn en 7hk Rapp fra 1972.

I 1968 ble sjarken solgt til Reidar Isaksen, Spildra, som døpte den «Lagun». Han rev hele overbygget og dekket og tok ut gammel-motoren. Den ble erstattet med en brukt 6-12hk Sabb. Motoren betalte han kr. 3000,- for.

I september 1969 startet han sitt første «båtbygger» prosjekt, bare med håndverktøy; nytt styrehus, dekk, kappe og lugar – slik den eldre sjarken så ut. Tømmeret ble henta i Kvænangsbotn. I mars året etter var det sjøsetting! Båten fikk nytt ekkolodd, lysanlegg og oljeovn.

«Lagun» ble brukt til heimefiske, mest med garn og juksa, og litt linefiske. Han drev bare fiske i Kvænangen. Største fangsten brakt på land var 1700 kg sløyd fisk. Da var båten lastet!

Isaksen var godt fornøyd med båten. Han la ut og fisket mens 70 fots båter fikk problemer med å trekke trålen. Den var god i sjøen, men tålte ikke bølger inn bakfra eller på låringen særlig godt.

Instrumenteringa var enkel: ekkolodd og walki-talki.

Galleri

Kilder