Langerud Hospits

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Langerud gjestgiveri, i forgrunnen til venstre, i mellomkrigstida.

Langerud Hospits var et bevertnings- og overnattingssted i Stasjonsgata i Hokksund, Øvre Eiker kommune. Det ble etablert i 1918 under navnet «Langerud gjestgiveri», men endret navn til «Langerud Hospits» på begynnelsen av 1940-tallet. Dette serveringsstedet eksisterte fram til 1996, og deretter ble driften fortsatt ett års tid under navnet «Haugsund Café og Selskapslokaler», før virksomheten ble nedlagt høsten 1997.

Agnes Presberg

Langerud Hospits lå på den delen av eiendommen Norheim, som i dag har adresse Stasjonsgata 53 (gbnr.77/1065). Denne tomta ble i desember 1913 utskilt fra naboeiendommen Løkkeberg og kjøpt av fru Agnes Presberg, som skal ha satt opp den bygningen som seinere har stått på eiendommen. Hun drev kafé og skysstasjon her fram til september 1918, da hun solgte stedet til Petter H. Langerud.[1]

Martha og Petter Langerud

Da Petter Langerud og hans kone Martha Nilsdatter overtok driften av stedet, ble det kjent som «Langerud gjestgiveri». Martha drev kaféen, mens Petter drev skyssvirksomhet med tre hester. Det ble satt opp en stor stall på eiendommen, men den brant i 1933.[2]

Maivara Berg Skibrek

Mye folk utafor Langerud Hospits frigjøringsdagen 8. mai 1945. En del av hjemmestyrkene var forlagt på Langerud, som lå rett ved siden av Haug lensmannskontor.

Martha døde i 1939 og Petter i 1941. Etter deres død ble virksomheten overtatt av datterdatteren, Maivara Henriette Berg (seinere gift Skibrek), som hadde hjulpet besteforeldrene siden hun var ganske liten.[3] Hun ble eier av eiendommen i juni 1942. I mer enn 50 år drev hun hospits med spisested og utleie av møte- og selskapslokaler, mens skyssvirksomheten ble avviklet. Lokalene ble utleid på de til private selskaper og til lag og foreninger. Blant annet var det samlingssted for Øvre Eiker Musikkorps, som i mange år holdt frokostpause her på 17. mai. Langerud var også stamkneipe for lokale kulturpersonligheter som forfatteren Anders Bye og kulturjournalisten Bengt-Arne Røine.

Annonse fra 1965.

Etter hvert ble også Maivaras datter, Berthe Helene, og hennes mann Nils Ole Rønning involvert i driften. I 1984 ble virksomheten omgjort til aksjeselskap, med firmanavnet «Langerud Hospits ANS»,[4], og to år etter ble eiendommen delt i to, og Langerud Hospits ble liggende på den utskilte delen, med bruksnummer 1065.[5]

I 1987-88 ble det gjennomført en omfattende oppussing av lokalene, og samtidig fikk kafeteriaen navnet «Café Martha», mens øl-og vinserveringen ble døpt «Petter Pub».[6] Her ble det også holdt kunstutstillinger i årene som fulgte.[7] Seinere ble deler av eiendommen Folkvang på motsatt side av Stasjonsgtata leid, og her åpnet uteserveringen «Marthas have» sommeren 1992. Her ble det arrangert konserter og dansetilstelninger. [8]

Annonse fra 1990 for Langerud Hopsits med Petter Pub og Cafe Martha.

Haugsund Café og Selskapslokaler

Langerud Hospits stengte etter at Mai Skibrek døde sommeren 1995, og et halvt år seinere ble selskapet slått konkurs.[9] Driften kom imidlertid i gang igjen høsten 1996 under navnet «Haugsund Café og Selskapslokaler», med Bjørn Gudmund Larsen som ny eier og ekteparet Tor og Nina Olsen som vertskap.[10] Denne virksomheten ble imidlertid avviklet etter bare et års tid, og høsten 1997 ble eiendommen solgt til firmaet Hobbelstad & Rønning.[11] De har siden leid ut lokalene til ulike virksomheter, blant annet til legekontorer, men lokalt er bygningen fortsatt kjent som «gamle Langerud».

Referanser



Kilder



Bildegalleri


Eiker Leksikons logo.jpeg Langerud Hospits inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!