Stasjonsgata (Hokksund)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Stasjonsgata i mellomkrigstida.

Stasjonsgata er i dag hovedgata på tettstedet Hokksund i Øvre Eiker kommune. Gata går mellom Hokksund stasjon og Hokksund bru, en strekning på rundt 600 meter. Gata ble anlagt etter etableringen av jernbanestasjonen i 1866. Det var opprinnelig ingen bebyggelse langs Stasjonsgata, men det vokste raskt opp en del næringsbygg i nærheten av stasjonen. Fra begynnelsen av 1900-tallet kom det spredt villabebyggelse langs hele gata og etter hvert stadig flere forretninger og næringsbygg. Stasjonsgata overtok dermed gradvis den posisjonen Storgata i Gamle-Hokksund hadde hatt som Hokksunds hovedgate.

Mye folk utafor Langerud Hospits i Stasjonsgata frigjøringsdagen 8. mai 1945.
Foto: Eiker Arkiv

Fram til 1984 var Stasjonsgata gjennomfartsåre som en del av hovedveien mellom Drammen og Kongsberg, E 134. Da ble jernbaneovergangen ved Hokksund stasjon sperret for biltrafikk, og de siste tiårene er det gjort mye for å lede gjennomgangstrafikken vekk fra Stasjonsgata. I dag består bebyggelsen langs gata for det meste av forretninger, næringsbygg og offentlige servicebygg, deriblant Øvre Eiker rådhus. Enkelte av villaene fra begynnelsen av 1900-tallet står imidlertid fortsatt.

KilderKoordinater: 59.770315° N 9.9100203° ØEiker Leksikons logo.jpeg Stasjonsgata (Hokksund) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!