Larkollen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Larkollen.
Foto: Carl Normann (omkr. 1919–1929).

Larkollen er et tettsted i Rygge, Moss kommune i Østfold. Stedet har omkring 1600 innbyggere. Larkollen ligger ved Oslofjorden, og var tidligere en laste- og losseplass under lagt Moss tollsted. Øyene Kollen og Eldøya regnes gjerne også med til Larkollen, og det gjør også Store Sletter selv om den ligger i Råde kommune.

Det er usikkert hva stedsnavnet kommer av. Muligens har andreleddet en sammenheng med øya Kollen, mens førsteleddet kan ha sammenheng med lade, altså å laste ombord. En ting som styrker en slik tolkning er navnet Ladekollen på et kart fra 1775.

Larkollsundet var ei god naturlig havn, og Larkollen hadde også strategisk betydning i militær sammenheng. Kystfortet Fredriksodde ble anlagt i 1711, og kom aldri i kamp. Det er revet, og i dag er det eneste militære nærværet drivstoffmottaket for Rygge flystsjon ved innløpet til sundet.

Fra slutten av 1800-tallet ble Larkollen et populært feriested. Forretningsmannen Anthon B. Nilsen lot oppføre Ville Pusterum som en av de første fritidsboligene i området, og det var her han skrev flere av bøkene han ga ut under pseudonymet Elias Kræmmer. Folketallet vokser sterkt i sommermånedene når hytte- og campingturister kommer til, og det er også mange fra Mosseregionen som reiser til de fine strendene på Larkollen. Røeds hotell ble etablert i 1899, og Støtvig Hotell i 1900. Førstnevnte er revet og nedlagt, mens sistnevnte har er nybygg på samme tomt som det opprinnelige hotellet. Larkollen Camping er Norges tredje største campingplass.

Det var tidligere en betydelig fiskeflåte i Rørvik, ei havn som er del av tettstedet. Siden 1980-åra har den hatt betydelige tilbakegang. Jordbruk er fortsatt en viktig næringvei i området.

Av foreningsliv kan nevnes Larkollen Idrettslag, grunnlagt i 1937 og Larkollen Seilforening fra 2010.

Litteratur og kilder