Lars Onsrud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lars Onsrud.
Om stiftelsen av Gjøvik Skofabrikk
Foto: Norsk Kundgjørelsestidende 2. september 1916
Om brødrene Onsruds handelsfirma på Tofte.
Foto: Handelsregistre for Kongeriket Norge (1913)

Lars Onsrud (født 23. august 1888 i Snertingdal, død 7. februar 1969) var fabrikkeier.

Han var sønn av Ole Onsrud (1859–1940) og Lina Larsdatter (1863–1938). Familien bodde blant annet på Løkken og Nedre Drogset i Snertingdal.

Lars Onsrud var på Tofte i Hurum fra 1905 og hadde handelsfirma, etter hvert med broren Arne. De flytta tilbake til hjemtraktene og Gjøvik etter omlag et tiår. Her hadde Hans Alfstad et garveri, skinnhandel, skomakeri og skofabrikk. I 1916 gikk Lars og broren Arne inn og leide lokalene til Alfstads skofabrikk for en tiårperiode samt fikk tilgang til lær- og skinnhandelen. Dermed var Gjøvik Skofabrik startet, i begynnelsen med produksjon av solid skotøy i skinn og lær.

Han gifta seg i september 1917 med Elisabeth Nikoline Walbye (1884–1974). De fikk sønnen Odd i 1920.

I 1929 var Onsrud blant kreftene som opprettet Gjøvik og Opland Privatbank og som etablerte Gjøvik Bruk, en fortsettelse av Fischers Bruk. For å få gjenreist bruket måtte han forhandle med investorer, kreditorer og leverandører, mange av dem i Oslo, herunder Rikstrygdeverket, NVE og NSB. Han ledet forhandlingsdelegasjonen til Oslo som også besto av politikerne Niels Ødegaard, Johan Granvin og Sigurd Solheim samt lederen av Fischers Bruks avviklingsstyre. Onsrud ble styreleder i Gjøvik Bruk og satt helt til sin død i 1969.

I banken satt han i representantskapet og kontrollkomiteen. Han deltok også delvis i politikken, to perioder i bystyret, ei tid i ligningsrådet og som overformynder.

Kilder