Fischers Bruk
Fischers Bruk var et sagbruk i Strandgata på Gjøvik. Det lå nord for stasjonen, delvis på det området som tilhører kjøpesenteret CC Gjøvik i dag, og hadde på det meste ei strandlinje på 1200 meter mot Mjøsa. Fischersaga, som var i drift fra 1888 til 1927, var forløperen til Gjøvik Bruk.
Bruket ble starta i 1888 av kjøpmann Fredrik Fischer, på tomta der Gjøvik sagbruk og høvleri tidligere hadde holdt til. Fischers bedrift dro nytte av Gjøviks sterke vekst på 1890-tallet, som var en følge av vedtaket om å bygge Gjøvikbanen. I 1894 bygde han ei ny og større dampsag litt nord for den første saga, for å kunne øke produksjonen. Fichersaga ble det dominerende sagbruket på vestsida av Mjøsa, særlig etter at konkurrenten Wang sag og høvleri gikk konkurs. Rundt 1900 sysselsatte bedriften 30-40 mann. Fredrik Fischer ble en av mjøsbyens største skatteytere.
Fischer døde i 1915, og svigersønnen August Clifton overtok. Etter en storbrann i 1916, da så å si hele saga brant ned, bygde Clifton opp et enda større fabrikkanlegg, med trevarefabrikk i tillegg til sag og høvleri. Bruket begynte nå å produsere dører og vinduer med mer. Ved slutten av første verdenskrig var det gunstige konjunkturer, og Fischersaga hadde i perioder opp mot 150 ansatte. Bedriften ble i 1919 omdanna til et aksjeselskap, AS Fischers Bruk, med Clifton og en fetter som hovedaksjonærer. Clifton fortsatte som disponent.
Under hans ledelse ble bruket ytterligere utvida og modernisert, men til dels med lånte penger. Da prisene på trelast begynte å synke, som følge av kronestigninga og de generelle økonomiske trengselstidene på 1920-tallet, fikk også Fischers Bruk problemer. Den 27. mai 1927 innstilte bedriften betalingene sine. Den utløsende årsaken var Gjøvik og Oplands Kreditbanks konkurs snaut to uker tidligere.
To år seinere, i 1929, ble sagbruket overtatt av det nye selskapet Gjøvik Bruk.
Kilder og litteratur
- Mollgard, Reidar: A/S Gjøvik bruk gjennom 25 år : med en kort omtale av byens eldre sagbruksindustri. 1954. Digital versjon på Nettbiblioteket, s. 14-22.