Lavkirkelig

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lavkirkelig er en betegnelse på kristen trospraksis hvor en fri liturgi, fokus på bønn og bibellesning og sterk grad av deltagelse fra lekfolket preger gudstjenestene.

Det finnes mange former for lavkirkelig praksis, fra karismatiske bevegelser som avviser alle former for liturgiske rammer til lavkirkelige strømninger innenfor større kirkesamfunn som også inkluderer høykirkelig praksis.

Den norske kirke har både lav- og høykirkelige strømninger, og ligger i sin gudstjenesteordning i et mellomskikt. Lavkirkelige grupper innenfor kirken arrangerer egne gudstjenester og bønnemøter. Omtrent halvparten av Norges bedehus tilhører grupper innenfor Den norske kirke, hvorav de fleste har en lavkirkelig praksis.

I Den katolske kirke er gudstjenesteordningen høykirkelig, men det finne en rekke privat organiserte grupper som også arrangerer lavkirkelige bønnemøter. En forskjell fra mange andre kirkesamfunn som rommer flere strømninger er at det i katolsk praksis er fastslått at messen har en særstilling fremfor private møter.

Kilder