Lena hotel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Det første Lena hotel, på Lenahaug. Postkort utlånt av Knut Borg.

Lena hotel ble bygget av landhandler Paul Aas på eiendommen LenahaugLena i Østre Toten kommune i 1905. I 1920 ble eiendommen solgt til Totens Privatbank. I dag er det Totens Blad som holder hus i gamle Lena hotel.

Hotell og skysstasjon

Paul Aas hadde vært landhandler i Vestbygda og på Håjen i 10 år da han i 1905 kjøpte en ferdig grunnmur av Georg Bøe på eiendommen Lenahaug. Grunnmuren kostet ham 5000 kroner, mens selve hotellbygget kostet 35.000 kroner. Han bygget ferdig huset og startet hotelldrift og skysstasjon. En del lokale organisasjoner holdt også møter her, blant annet Østre Toten bondelag, som hadde flere årsmøter på hotellet før Festiviteten åpnet i 1915.

Foruten hotellvert Aas, kona Anne Marie Olsdatter Aas, deres seks barn og fem tjenestefolk, bodde det ved folketellinga i 1910 to lærere, en stasjonsbetjent og en forretningsfører på Lena hotel.

Hotellbygget ble solgt til Totens Privatbank i 1920. Seinere overtok Kredittkassen.

Fortsatt hotelldrift

Paul Aas fortsatte med hotelldrift i Lena etter salget, men da på eiendommen Nygård i Lena. Denne hotellbygningen huset senere Lena maskin, før bedriften fikk nye lokaler. Bygningen ble revet på begynnelsen av 1980-tallet.

Den andre hotellbygningen. Postkort utlånt av Knut Borg.

I reklamebladet Fra Gjøvik og omliggende distrikters næringsliv 1914 kan man lese følgende: «Med sin centrale beliggenhet og hensigtsmæssige lokaler har Lena hotel vundet anerkjendelse saavel blant reisende som bygdens befolkning, for hvem det i en aarrække har kunnet avgi gode selskapslokaler bl. a.»

Konkurs

Innberetning i akkordbo
Foto: Utlånt av Eldrid Hågård Aas

I 1929 var Paul Aas enkemann med sju voksne barn. Underskuddet ved hotelldriften ble dette året for stort, på grunn av stor nedgang i eiendomsverdi, og Lena hotel gikk konkurs. I innberetning i hotelleier Paul Aas' akkordbo ble det skrevet at hotellet hele tiden hadde hatt jevne besøkstall, og at det var husrom og mat som hadde skaffet inntektene.

Kilder og litteratur