Festiviteten (Østre Toten)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Festiviteten i 2014.

Festiviteten var et forsamlingslokale på Kraby i Østre Toten, ca. 3 kilometer nordøst for Lena. På folkemunne gikk stedet mest under kortforma Teten, og dette er også utgangspunktet for navnet Tetenvegen, der lokalet lå. Bygningen ble revet våren 2021.

Historikk

Lokalet ble bygd av et aksjeselskap med lokale kulturentusiaster, som blant annet ville gi bygda et egna teater- og konsertlokale. Festiviteten åpna dørene i 1913, etter å ha vært under planlegging siden 1901. Arkitekt var Victor Nordan. I 1934 ble lokalet overdratt til Østre Totens Landmandslag.

«Teten» skal ha vært bygde-Norges største festlokale. Her kunne det være så mange som 1000 betalende gjester; spesielt populære og kjente var landmannsfestene og fjerdedagsballene. Det var også danseskole her.

Rundt 2000 solgte Bondelaget solgte lokalet til Kai LervoldVest-Kvem, og etterpå ble Teten hovedsakelig brukt til auksjoner og messer. Det ble imidlertid vanskelig å få til lønnsom drift i det store og forfalne bygget, og Østre Toten kommune godkjente derfor at Teten kunne rives. Tomta ble solgt til byggeselskapet Tetentunet A/S, som planlegger å sette opp boliger her.

Galleri

Litteratur

Arkiv