Lille Sørlandet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lille Sørlandet
LilleSorlandet.jpg
Egennavn: Lille Sørlandet
Båttype Livbåt av tre
Lengde 23 fot
Antall årepar 4
Framdriftsmidler: Årer
Kommune Kristiansand kommune
Lagstilhørighet: Bragdøya kystlag
Nåværende eier: Bragdøya Kystlag


HISTORIKK

Navnet Lille Sørlandet har blitt hengende ved denne store, hvite livbåten på 23 fot, fire årepar, seilrigg og med sitteplass til ca 40 personer. Hun er den eneste kjente som er igjen av de gamle trelivbåtene til Fullriggeren og hadde fast plass på byssetaket i gamle dager.

Er på det nærmeste totalrenovert på Bragdøya i løpet av de siste åra.

Den har vært gjenstand for diverse kurs i skifting av bord i klinkbygd båt. Men det er atskillig mer som er skiftet. Båten kom ut av slippen høsten 2005 og den gikk da direkte til verksted der det ble tatt avstøpninger av den - til nye livbåter på fullriggeren SS «Sørlandet». Under støpeprosessen fikk den en del skader, og måtte ha en ny omfattende reparasjon.

I mai 2006 kom den endelig på vann. Et flott roerlag, med stil og koordinering, trenges hver gang båten krysser fjorden. Båten har vært filmstatist, rodd brudepar, møtt moderskipet i havnen med kanonsalutt, kort sagt vist seg frem på mange måter.

Men ”den lille” har også fått to i plastkopi-avleggere, men to fot kortere, med seks årepar og motor. De henger allerede i sine daviter om bord i det fullrestaurerte moderskipet.