Magdeli Norman Hauge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Magdeli Norman Hauge f. Andersen (født 25. juli 1914 på Vestre Sandøya ved Arendal, død 30. oktober 2018 i Oslo) var utdanna barnepleier. Hauge, som var bosatt på Bergkrystallen i Oslo, ble hele 104 år.

Hun var datter av Andreas Theodor Andersen (f. 1874) og Maria Magdalena Andersen (f. 1881). Faren var skipsfører, og som ung fikk hun være med på flere turer til fremmede land. Hun ble derfor svært interessert i språk og geografi. Også som voksen var hun på mange reiser til Europa og Nord-Amerika.

Magdeli Normann Hauge lærte barnepleie på Småbarns Vel ved Ullevål sykehus , og derfra fikk hun flere oppdrag på storgårder på Østlandet. Hun arbeidde også i Postverket, både på Sandøya, i Kolbjørnsvik og ved hovedpostkontoret i Oslo.

I 1938 ble hun forlovet med maskinist Odd Trygve Ånonsen (1914–1978),[1] men så langt det er mulig å fastslå ble denne forlovelsen brutt. En rimelig forklaring på det finner vi i Krigsseilerregisteret, som viser at han dro til sjøs sommeren 1938, og var ute helt til august 1945.[2] Uten noen mulighet for å holde kontakten kjølnet nok kjærligheten, og de ble begge gift med andre.

I 1946 ble hun gift med Finn Sigurd Hauge, og ekteskapet resulterte i tre barn. Etter hvert kom det seks barnebarn og tolv oldebarn (pr. 2014). Da hun 25. juli 2014 fylte 100 år, skreiv Aftenposten at «hun bor fortsatt hjemme i egen leilighet, følger ivrig med på det som skjer og har en imponerende hukommelse». Hun døde fire år seinere.

Referanser

  1. Agder Folkeblad (Arendal) 1938.08.09. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Odd Trygve Ånonsen i Krigsseilerregisteret.

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.