Malurtåsen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Malurtåsen (Bærum)»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Malurtåsen er en ås og et strøk i Bærum mellom Lysaker, Stabekk og Jar. Tidligere ble navnet Marstranderåsen også brukt, etter eierfamilien på Søndre Malurtåsen gård etter at Peter E. Marstrander kjøpte denne i 1878. Søndre Skøyen setret på Nordre Malurtåsen. Strøket Malurtåsen omfatter mer enn Malurtåsen gårds grunn.

Selve åsen reiser seg fra Drammenbanen i sør til dalsøkket i nord der Storengveien/Njålveien går. I øst finnes en flate med de gamle plassene under Jar gård, Lillenga og Aspelund, og i vest er en grense mot Stabekkåsen. Det er i dag vanlig å si at grensa mellom Malurtåsen og Stabekkåsen går i Clausenbakken, eller omtrent der hvor Blåsen begynner.

Tidligere gikk Stabekkåsen Vels område endel lenger mot øst, omtrent midt på Utsiktsveien og Åsveien. Det var også kun hit Malurtåsen gårds grunn strakk seg. Når Malurtåsen da betegner et videre området enn Malurtåsen gårds grunn, innbefatter det altså noe av grunnen til gamle Stabekk skog og Østre Stabekk gård. Malurtaasen Vel har utvidet seg gjennom årene til å dekke dette utvidede området; vellet dekker også noe utenfor selve Malurtåsen nærmere Lysaker.

Malurtåsen er et spesielt område i Bærum i det at området utelukkende består av frittliggende boliger. Her er ingen rekkehus og blokker, heller ikke butikker, næringsliv, institusjoner som barnehager, kollektivtransport, idrettsplasser eller friområder. Alle disse tilbudene omkranser åsen på Lysaker, Jar og Stabekk.

Blant beboere på åsen er det vanlig å si at de kommer fra Stabekk. Malurtåsen har nemlig postnummer Stabekk, men dette har endret seg gjennom historien og er dermed ikke nødvendigvis et holdepunkt. Etter at bebyggelsen kom fra 1911 og utover sognet Malurtåsen kommunikasjonsmessig til Lysaker stasjon, og fra 1931 den nye Myra holdeplass. På holdeplassen fantes de fleste postkassene for Malurtåsens beboere. En typisk adresse på åsen ville da hete «Villa Furuly pr. Myra». Malurtåsen hadde egentlig lite med Myra å gjøre, og fikk etter hvert tilbake poststedet Lysaker, nå med nummer 1320. Etter siste reform ble postnummeret 1369 Stabekk. Enkelte vil også si de bor på Jar i og med at Malurtåsen ligger i Jar skolekrets. Ved valg har åsen vært delt mellom valgkretsene Jar og Stabekk.

Kilder

  • Haave, Morten (2014). Ingen malurt i begeret. Malurtåsen i 100 år 1914–2014


Koordinater: 59.9149° N 10.6172° Ø