Maren Kulseng

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kulseng gård, hvor Maren Kulseng vokste opp og gikk på skole.
Foto: Fra 1926.
Strandgata, med Maren Kulsengs tannlegekontor til venstre.
Foto: Ukjent.
Torvet 3 gikk i sin tid også under navnet Kulseng-gården, da den var eid av Marens bror, lege Sigurd Kulseng-Hansen. Her hadde Maren Kulseng sine kontorer. Senja Politikammer hadde også kontorer i gården, og i butikklokalene i første etasje hadde den opprinnelige gårdeieren Welzien Holst sin forretning og deretter Brødr. Henriksens jernvareforretning
Foto: Gunnar Reppen 2008.

Maren Marie Normann Kulseng (født 1880Sama, død 1973) var tannlege i Harstad fra 1904 til 1950. Kvinnelige tannleger var svært uvanlig da hun tok sin tannlegeeksamen som 24-åring. Det var bare få kvinner i landet som hadde denne utdannelsen, og i Harstad ble hun som sådan en pioner. På begynnelsen av 1900-tallet var det bare to tannleger i Harstad. Den andre var Annar Ursin Holm (1880-1945).

Maren Kulseng var datter av Lars Mikal Hansen, Sama, som senere kjøpte Kulseng gård, bygde hovedbygning der og flyttet dit i 1885. Her vokste Maren opp som en av ti søsken. Faren var utdannet lærer og sørget for at barna fikk utdannelse ved at han opprettet egen skole hjemme på Kulseng.

I Harstad gikk hun gjerne under betegnelsen «ho Tann-Maren», men nøt høy faglig anseelse i alle år. Hun hadde kontor i Strandgata 22 (Klæbo-gården) og senere i Torvet 3 (den opprinnelige Weltzien Holst-gården, som senere fikk betegnelsen Kulseng-gården og deretter ble oppkjøpt av hotellkjeden Nordic). I 1950 overtok tannlege Leif Akselsen (1921-1986) Maren Kulsengs praksis.

Kilder