Martina Søylen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Martina Søylen f. Tungeteigen (født 20. juni 1884, død 3. mars 1983) var foreningskvinne og folkeminnesamler.

Liv og virke

Martina Søylen var fra Voss, og giftet seg i 1913 med lokomotivfører Ole Andreas Søylen (født 1874). Søylen var en kjent figur på Voss, der hun engasjerte seg i flere foreninger og vant priser for sitt husflidsarbeid. Hun var aktiv i misjonsbevegelsen, og var bestyrerinne for Misjonshotellet på Voss. Søylen var også med å stifte Foreningen Norden.

Avholdssaken

Søylen var en aktiv forkjemper for avholdssaken. Hun stiftet et lokallag under Blå Kors, Vossevangen fråhaldslag, som hun også var formann i. I 1944 fikk hun tildelt diplom og 50kr av frk. Johnsens fond, Oslo, for fremgangsrikt arbeid med avholdssaken, og hun ble tildelt Klostermedaljen fra Det Norske Totalavholdsselskap.

Folkeminnesamleren

I Norsk Folkeminnesamling finnes en mappe datert med tradisjonsmateriale datert 1952-1953, der Søylen har sendt inn beskrivelser av gamle skikker fra Voss. Blant annet gravferds-, brude- og juleskikker. Flere av beskrivelsene har Søylen gjengitt etter fortellinger fra sin mor og bestefar. Søylen har også sendt inn svar på spørreskjema om ski og skiløyper til Norsk Etnologisk Granskning.

Litteratur og kilder