Midtåsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bygningen sett fra sør.
Foto: Pål Giørtz (2012).

Midtåsen er en herskapelig bygning i Sandefjord kommune. Den var hjemmet til skipsreder Anders Jahre (til hans død i 1982) og hans hustru Bess Jahre. Hun var den siste beboer av Midtåsen og bodde der til sin død i 2006.[1]

Etter Bess Jahres død ble eiendommen lagt ut for salg. Sandefjord kommune, Vestfold fylkeskommune og Anders Jahres humanitære stiftelse kjøpte eiendommen gjennom selskapet Midtåsen AS[2] for 41 millioner kroner etter en budrunde.

Hovedhuset ligger på en 60 mål stor tomt med tilhørende parkanlegg.

Arkitekt Arnstein Arneberg tegnet den 1200 kvadratmeter store bygningen, i en stil som kan karakteriseres som neddempet funksjonalisme, ispedd klassisisme.[1] Den ble oppført i 1933/1934 og fullført mot slutten av 1950-årene etter flere på- og ombygninger.

I andre etasje ligger den såkalte «Onassis-suiten», som fikk sitt navn etter at den greske skipsrederen Aristoteles Onassis[3] en gang overnattet der. Andre kjente gjester var den svenske operasangeren Jussi Björling, Sjahen av Iran[3] samt norske og skandinaviske kongelige.

Eiendommen ble åpnet for publikum 23. juni 2007 og deler av bygningen er nå ominnredet til konferanselokale. Den skal kunne brukes både til konferanser, selskapslokaler og konserter. Kjøkkenet har blitt helmodernisert. Kokk Odd Ivan Solvold har ansvaret for Midtåsen Drift AS.

Den store parkliknende eiendommen skal etter tilrettelegging kunne brukes som rekreasjonsrområde.

Referanser

Koordinater: 59.142800° N 10.216917° ØCreative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Midtåsen» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.