Miki N'Doye

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Miki N'Doye med The Organ Club "Club7 revival" på Cosmopolite på Soria Moria, Oslo.
Foto: Tore Sætre / Wikimedia, 2017.

Momodou «Miki» N'Doye (født 12. mars 1944 i Banjul, Gambia) er musiker med perkusjon som hovedinstrument. I tillegg har han arbeidet som danser, sanger og skuespiller. N'Doye har spilt i flere jazzband og turnert både i Norge og utlandet. Han har gitt ut flere plater.

Oppvekst

Miki N'Doye vokste opp i Gambias hovedstad, som sønn av Ndoy Ibrahim og Saar Fatou. N'doye tilhører Wolof-folket, men moren, Saar, var Serere. Foreldrene var svært religiøse.

Miki ble tidlig opptatt av musikk. Han begynte å tromme, synge og spille med kamerater etter skolen. I tillegg til hovedinstrumentet, Bukarabu-tromme, lærte han seg også å spille på andre trommetyper som sabar, congas, tama, tran og djembe.

Turné med The Super ballet i Skandinavia

I 1966 ble N'Doye med i den multikulturelle gruppen Super Ballet Afric, som da var Gambias eneste danseensemble. Her både sang han, danset, spilte flere instrumenter og var skuespiller. I 1972 og 1974 turnerte balletten i Sverige og ble godt mottatt både av pressen og publikum.

I dansegruppen traff han blant andre den norske musikeren Helge Linaae. Han bodde et år hos N'doye i Banjul for å lære seg afrikansk trommekunst. I 1976 inviterte Linaae ham til Norge, og hit kom han en kald aprildag, etter flere dagers reise med småfly.

Club 7 og jazzband

Etter få uker i Norge begynte N'Doye å spille på Club 7. Han dannet i 1976 bandet E'Olen (som betyr "Våkn opp!") sammen med blant andre Linaae. De spilte afrojazz med røtter i vestafrikansk folkemusikk, og dette var nye takter i Oslo. Bandet fikk god omtale i pressen og også god mottakelse fra publikum.

Etter at E'Olen ble oppløst i 1988, var N'Doye med i flere andre jazzgrupper, blanta annet Sabba (som betyr tre), Tamma, Python, Oslo 13, Talisman Group og Batagraf. Han har gitt ut plater med flere av disse gruppene. Han har også gitt ut plater med storbandene Blow Out, The Gambian/Norwegian Friendship Orchestra og Winds Hot & Cool.

Turneer i inn- og utland

Fra 1989 ble han invitert med på turné med Rikskonsertene, og siden ble det flere turneer i Norge. Han har besøkt jazzfestivaler, puber, kultursentre, bedehus og konserthaller. Han har også turnert i utlandet.

N'Doye har også undervist i dans på Nationaltheatret.

Kilder og litteratur